Za vlajky svých zemí se za zvuku slavnostních fanfár postavily pilotky z 13 států včetně například Argentiny, Austrálie, USA a samozřejmě České republiky. Celkem pět desítek odvážných žen se svými manžely, dětmi, přáteli.

Zdroj: DENÍK/ Jana Martinková

Jak uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, jež mistrovství zahájila spolu s dalšími hosty z řad představitelů kraje, měst, Aeroklubu ČR či Aeroklubu Zbraslavice, je pro ni jako pro ženu prestižní záležitostí tento šampionát zahájit i nad ním převzít záštitu. Připomněla také Českou republiku jako světovou špičku v oboru letectví. „Všechny máme cíl vyhrát,“ řekla s veselým smíchem za tým českých pilotek Jana Vepřeková ze Dvora Králové, která si z posledního mistrovství světa v dánském Arnborgu (2015) odvezla bronzovou medaili. „Tento týden probíhal trénink, počasí nám vyšlo, létaly jsme skoro každý den, takže jsme si to tu prohlédly, natrénovaly,“ popsala.

Od neděle už začíná ostrý závod. „Na Kutnohorsku se nám líbí, je tu hezká krajina, ideální na létání. Takže věříme, že tu uděláme dobrý výsledek,“ dodala krátce před tím, než se spolu s ostatními pilotkami odebrala na varhanní koncert do chrámu sv. Barbory.

Kutnohorská muzejní noc 2017
Kutnohorská muzejní noc otevřela brány stovkám zájemců