Krabicové víno versus lahvové. Jaký je hlavní rozdíl?

Martin Žůrek - sommelier vinařství SPIELBERG.

Jednak v obalu. Ale to není pochopitelně všechno. Hlavní rozdíl je v kvalitě. Do krabicových vín, což jsou stolní vína, se dávají vína s velmi nízkou cukernatostí a často také vína ovocná což znamená, že aby se vůbec dala pít doslazují se řepným cukrem. Takže to jsou vína, ze kterých vás druhý den s jistotou bolí hlava. Do lahvových přívlastkových vín se dle zákona nesmí být přidávat žádný cukr, takže Vám bolehlav nehrozí.

Korek versus šroubovatelný uzávěr?
Poslední tři čtyři roky se i u nás vína uzavírají pod šroubovatelný uzávěr a u vín pro rychlou spotřebu do tří čtyř let je to dle mého ideální. U vín, která chceme, aby zrála, tak tam je vhodný korek, protože korek jemně propouští vzduch a víno tím zraje, samozřejmě je potřeba při zrání vín také dodržovat pravidla správného skladování, což je konstantní teplota mezi 10 až 15%, pokud možno vyšší vlhkost, tma a víno musí ležet ve vodorovné poloze. V našem vinařství používáme oba druhy uzavírání vín.

Předešlý díl vinařské poradny čtěte ZDE.

V těchto dnech vrcholí hlasování v anketě Vinař roku 2015. Vinařství Spielberg, pro které můžete také hlasovat, je v kategorii Můj vinař roku průběžně na třetím místě.
Hlasuje se prostřednictvím formuláře, který naleznete ZDE. Každý hlasující má možnost získat zajímavé ceny!

Vinařská poradna Deníku.