Trasa B, která měla vést z Berouna k hradu Žebrák přes Králův Dvůr a Zdice, skončila na okraji města Zdice. „My jsme končící část cyklostezky na začátku Zdic vyasfaltovali a dál přes Zdice už ale nevede," uvedl starosta Zdic Antonín Sklenář. Cyklostezka měla pokračovat přes Zdice do Točníka a dále na Hořovice.

Stejně tak se cyklisté nedočkali trasy z Berouna do obce Vráž. A důvod? Problémy s výkupem pozemků, po kterých měly cyklostezky vést. Jejich majitelé je odmítli odprodat. 

Všechny potřebné pozemky se podařilo vykoupit Královu Dvoru, do kterého vede cyklostezka z Berouna. „Trasa z velké části kopíruje tok Litavky, ve své první část protíná průmyslový okraj našeho města a míří přes Karlovu huť, kolem popovických rybníků do Zdic," uvedl starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

Odložení žádosti o dotaci

Problémy s výkupem pozemků zdržují i výstavbu nové cyklotrasy v obci Hudlice. Zde vedení obce plánuje výstavbu cyklostezky od základní školy ke sportovnímu areálu s házenkářským hřištěm na kraji obce.

„O dotaci na tuto cyklostezku jsme chtěli požádat už v letošním roce, výzva na cyklostezky a stezky pro pěší končí 20. ledna 2017. Nemáme ale vykoupené všechny potřebné pozemky, takže musíme podání žádosti o dotaci odložit o půl roku," uvedl starosta Hudlic Pavel Hubený.

Cyklostezka povede kolem hlavního tahu obcí, na kterém je velký provoz. Bude dlouhá zhruba dva kilometry a její výstavba si vyžádá náklady zhruba ve výši dvou milionů korun. Stavět by se mohla začít příští rok.

Čtěte také: Na oblíbenou cyklostezku z Berouna do Srbska jen na vlastní nebezpečí