Počítá se s výstavbou výtahu, který by ale proti původním plánům mohl být kratší. Do suterénu, kde je kinosál, by se handicapovaní dostávali pomocí schodolezu. Podle starosty Jindřicha Vařeky by tím náklady na vybudování výtahu výrazně klesly.

„Řešíme variantu, že by výtah nemusel jet až do kina, to znamená, že by nejezdil od nejspodnějšího podlaží," řekl Vařeka. Původně se počítalo s investicí pět milionů korun, podle starosty by díky změně projektu nakonec mohla být částka poloviční nebo ještě nižší.

O stavbě výtahu v příbramském divadle se hovoří roky. Bývalé vedení radnice už v minulosti vypsalo zakázku a vybralo stavební firmu, nakonec ale z projektu sešlo. Městu se totiž nepodařilo včas získat dotaci.

Využití nákladního výtahu

Handicapovaní se dříve dostávali do hlediště nákladním výtahem. Inspektorát bezpečnosti práce to ale zakázal, jezdit v něm nesmějí ani technici, slouží jen na přepravu kulis. Postižený proto musí mít zajištěný doprovod, který ho vynese po schodech.

„Když si dopředu zavolá, tak ano. Když půjde normálním vchodem, je to sice široké, ale je to hodně schodů navíc. Může jít i zadem od vrátnice, kde je to kratší, ale to je zase úzké," řekla zástupkyně ředitele divadla Anna Čiperová.

Vynést po schodech je navíc možné jen osobu na mechanickém vozíku. S elektrickými se manipulovat nesmí.

Čtěte také: Vozíčkáři v Příbrami si vystávkovali příslib, že výtah v divadle bude