Aktuálně se s problémem nelegálně uloženého odpadu nejvíce potýká Jihomoravský kraj a středočeský region spolu s Prahou. Nejrizikovější skupinu odpadu přitom podle odborníků představují neidentifikovatelné tekutiny a vysloužilá elektronika.

„Poměrně dlouhou dobu jsme měli problémy s černou skládkou u paintballového hřiště na kraji Benešova. Tento pozemek se nám ale nakonec podařilo vyčistit a předat majitelům," uvedl ředitel Technických služeb Benešov Bohumil Rataj.

Občas se prý ještě sem tam objeví pár nelegálních skladišť odpadků, jako například pod benešovskou firmou Pinko, ale vzhledem k tomu, že v Benešově funguje sběrný dvůr, většina nepoužívaných sedacích souprav, ojetých pneumatik, vyjetého oleje a podobně skončí právě tam. „Musím říct, že díky sběrnému dvoru se nám podařilo většinu černých skládek eliminovat," dodal s uspokojením Bohumil Rataj. 

Nebezpečný odpad

Zatímco počet černých skládek narůstá, druh vyvezeného odpadu se podle odborníků příliš nemění. Většinou jde o komunální odpad, odpadní materiál ze staveb a demolic, starý nábytek nebo ojeté pneumatiky. Stále častěji lze však narazit na nebezpečný odpad ve formě tekutin, odhozené elektroniky či baterií.

Přitom existuje spousta možností, jak se nepotřebných věcí ekologicky zbavit. Kromě klasických sběrných míst mohou lidé například k odvozu vyřazených elektrospotřebičů zdarma využít projekty, které jim zajistí odvoz odpadu přímo z domácnosti.

Například v Krhanicích to řeší tím, že vždy na jaře a na podzim nechá vedení obce přistavit velkoobjemové kontejnery, kam mohou lidé legálně odložit nepotřebné věci nebo uložit nebezpečný odpad. „Prostřednictvím SMS zprávy, které obec zasílá, přesně víme, kdy a kde je velkoobjemový kontejner přistavený, a co všechno do něho můžeme vyhodit," pochvalovala si Dagmar Králová, která vlastní v obci nemovitost.

Úklidová štafeta

Benešovsko zbavují černých skládek nejen firmy k tomu určené, ale i sami lidé. Jako třeba v Netvořicích, kde už několikátým rokem pořádá Šárka Zemanová takzvanou Úklidovou štafetu. „Už když jsem měla malou dceru, jezdila jsem s ní v kočárku za Netvořice. Jednou rukou jsem tlačila kočárek a druhou sbírala odpadky, které tam někdo odhodil," zavzpomínala Šárka.

Proto se od roku 2014 vždy s partou dobrovolníků vydává z Netvořic či spádových obcí k hranici nejbližší sousední obce, a do igelitových pytlů sbírají všechno, co do přírody nepatří. 

„Naplněné pytle poté necháme na viditelném místě na kraji vozovky a nákladní auta je následně svezou do sběrného dvora. Tam je zvážíme a přepočítáme na počet uklizených kilometrů," vysvětlila Šárka Zemanová. V případě, že najdou velkou černou skládku, nahlásí ji technickým službám.

Čtěte také: Aktivistka: Roční odpady se můžou vejít i do litrové sklenice