Šance, že se na odcizených bicyklech jejich původní majitelé ještě někdy svezou, je mizivá. Vypátrat se totiž podle republikových policejních statistik podaří zhruba jen každé desáté odcizené kolo.

„Upozorňujeme cyklisty, aby dbali zvýšené opatrnosti 
a své jízdní kolo si pořádně zabezpečili vždy, když se od něj vzdálí. Vzhledem k tomu, že nastalo období cyklistických výletů a na jaře a v létě využívá bicykl jako dopravní prostředek více občanů, zvyšuje se i riziko krádeže kol, ke kterým dochází především neopatrností samotných cyklistů. Zloději stačí moment nepozornosti a bez dozoru ponechaného bicyklu se zmocní," konstatovala mluvčí policie Jana Šteinerová.

Její slova potvrzuje jiný případ, pro změnu z kladenského Rozdělova. Zde neznámý pachatel v odpoledních hodinou zcizil ze společné chodby pátého patra panelového domu volně odložené a nezajištěné dámské jízdní kolo v hodnotě čtyř tisíc korun.

Policisté zároveň přikládají několik rad, jak snížit riziko možné krádeže. „Při odstavení jízdního kola na ulici použijte vždy bezpečnostní zámek a snažte se bicykl připoutat k pevnému bodu, jako je bezpečnostní stojan, zábradlí nebo sloup. Jste-li ve skupině dalších cyklistů je předností fyzické přítomnosti další osoby u odstavených kol. Pokud ukládáte jízdní kolo do společných prostor domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří objektu, ale i míst, kde jsou kola uskladněna. Také zde využijte bezpečnostní stojan nebo systém," uvedla mluvčí policie.

Ochranu jízdního kola je potřeba zajistit zabezpečovacím systémem i při ukládání kola do sklepní kóje nebo na balkony. „Ani odstavená jízdní kola na vlastním pozemku neponechávejte volně odložená. Rovněž zde je nutno je ochraňovat, a to opět využitím bezpečnostního systému nebo uložením do prostor chráněných dveřmi s bezpečnostním zámkem," dodala Jana Šteinerová.

Kola je také možné vybavit alarmy reagujícími na pohyb. Cena těch nejlevnějších se pohybuje kolem tří až čtyř set korun.

Nejčastěji odcizená kola mají hodnotu mezi pěti až deseti tisíci korunami. Zloději se jich snadno zbaví, V Česku je pro kradená kola stále docela dobrý odbyt, třeba v zastavárnách.

Odcizených kol je asi mnohem více, než evidují statistiky. Vlastníci levnějších kol nejsou motivováni k nahlášení krádeže policii, Na starší bicykly navíc zpravidla nemají pojistky, a tudíž i chybí potřeba poškozených událost oznámit. Drahá kola (závodní, stavěná na míru a podobně) jsou odcizena méně často, ale jejich majitelé krádeže policii oznamují. Taková kola jsou snáze dohledatelná i díky individuální identifikaci.