Slaný od počátku tvrdí, že smlouva na vybudování parkovacího domu pro 149 aut je neplatná a firma nesplnila parametry zadávacího řízení. Navíc dodala nekvalitní poruchovou technologii.

Město zaplatilo od roku 2013 za parkoviště přes 50 milionů korun, zbytek doplatit odmítá.

KOMA se proto s ním soudí o doplacení dluhu a navíc nyní Slanému vypověděla smlouvu. I tak se musí zhotovitel podle původní smlouvy o dílo dál o parkovací dům postarat.

Paradoxem je, že podle Slaňáků je ale právě smlouva o dílo od počátku neplatná, jelikož ji údajně někdejší starosta Ivo Rubík (ODS) podepsal bez vědomí zastupitelů.

Natáčení třetí řady televizního seriálu První republika. V Kladně nebo snad v Buštěhradu?
Buštěhrad má v Kladně svoje první nádraží

Jak se vše vyvine, je nyní na právnících. Podle místostarosty Slaného Pavla Záloma (ČSSD), který má kauzu na starosti, je předčasné dělat závěry. Jestliže ale smlouva o dílo právně neexistuje, i tak se musejí obě strany vypořádat na základě bezdůvodného obohacení.

Pokud by Slaný u soudu uspělo, existuje podle Záloma několik řešení jak se problému zbavit. Jedním je, že si firma odveze technologii, kterou může postavit jinde a Slanému zbude jen zděný sarkofág. Koma však tvrdí, že slánskou technologii nelze použít jinde bez obvodového pláště.

„Následovat by mohla například architektonická soutěž, jak sarkofág využít,“ nastínil Zálom.

I v případě, že by se KOMA ze Slaným vypořádala, nikdo zatím neodhadl, kolik peněz by se z původní investice vrátilo.

Auto poškozené v parkovacím domě, které se zřítilo v srpnu z palety. Škody jsou velké. Poničený sloupek předního okna, střecha, okno, bok auta, lak i pneumatiky.Zdroj: archiv OSM MěÚ Slaný

Co se týká obsazenosti slánského parkovacího domu, využívaný je zhruba z 50 procent, přičemž jeho provozování stojí ročně městskou pokladnu kolem 700 tisíc korun. Přestože se některé původní nedostatky podařilo odstranit, další nehoda se v domě stala v létě. Jedno ze zaparkovaných aut se zřítilo z nakloněné transportní palety, přičemž malér dokonalo špatné vyhodnocení situace technikem. Způsobená škoda na vozidle je značná. K dalším stížnostem patří, že někteří řidiči kvůli pozdnímu vyparkování auta nestíhají přijet včas do zaměstnání a jsou za to opakovaně sankcionováni.

Podtitul letošního ročníku zní Dark side of the Groove.
Do kina Sokol se slétnou špičkoví bubeníci

Města však musí parkování řešit. Nejen ve Slaném, ale i Kladně. Zde o vybudování automatického parkoviště radnice neuvažuje.

„Každé město má svá specifika a nelze hodnotit či radit jejich zástupcům, jaké mají pro své město přijmout nejlepší řešení určitého problému. Porovnávat situaci v Kladně či hodnotit rozhodnutí, zda mít ve městě jako je Slaný automatizovaný parkovací dům, by bylo ode mne neseriózní. Věřím však, že byl projekt dělaný v dobré víře, že to Slánským přinese především prospěch. Ne vždy se zcela povede záměr naplnit, ale to je už riziko všech inovativních řešení,“ řekl primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).