Tento případ, který se stal před Vánocemi na okraji Kladna, považuje zástupce vedoucího kladenského ředitelství policie Petr Bauer za kriminalistický majstrštych loňského roku na území okresu. „Je to ukázka dobré práce. Kriminalista na případu intenzivně pracuje, sbírá informace a nakonec se mu podaří případ rozkrýt a pachatel se přizná i k organizované skupině," zhodnotil událost Petr Bauer.

Další oblastí, která si podle něj zaslouží vyzdvihnout, je boj proti drogám. Loni se policistům podařilo odhalit 73 pachatelů této trestné činnosti, přičemž v předchozím roce jich byly čtyři desítky. Velkým úspěchem pak bylo vyřešení případu s krycím jménem Dutina. Ten se týkal pašování návykových látek a dalších nepovolených předmětů do vinařické věznice. Na jeho dalším rozkrývání policisté stále pracují.

V počtu spáchaných trestných činů okres Kladno figuruje na čelném místě v rámci Středočeského kraje. Zatímco v roce 2012 jich bylo evidováno 3667, loni 3934. Překvapivé možná je, že ale na vyšší číslo neměla výrazný vliv amnestie bývalého prezidenta Václava Klause.
„Po amnestii, v prvním pololetí loňského roku, tedy po propuštění odsouzených, se statistické údaje vyvíjely poměrně příznivě. Zvrat nastal až v létě a tento trend pak pokračoval do konce roku," uvedl k tomu zástupce vedoucího. „Samozřejmě, že jsou případy spáchané recidivisty, ale určitě se na kriminalitě podílí i hospodářská situace. Trestných činů se dopouštějí lidé dosud bezúhonní, kteří se dostali do tíživé finanční situace," poznamenal Petr Bauer.

Co se týče objasněnosti trestných činů, činí přibližně 40 procent. „Považujeme to za dobrý výsledek. Počet vyřešených případů stoupá," zhodnotil to zástupce vedoucího.

Nejzávažnějším typem kriminality je násilí. Loni se v okrese Kladno staly dva případy vraždy a dva pokusy vraždy. U všech jsou podezřelí známi. „Jednalo se o případy, kdy v kladenském sídlišti starší muž usmrtil svou ženu a pak sebe, dále o případ, kdy žena nožem před vánočními svátky v Kladně zavraždila svého druha. Pokusy vražd se týkají muže, jenž ve Stochově pobodal svou přítelkyni, a konfliktu mezi hosty jedné z kladenských restaurací," připomněl Petr Bauer.


Přibylo také případů loupeží. Zatímco v roce 2012 jich v evidenci bylo 60, loni se jich na Kladensku a Slánsku stalo 67, přičemž u dvaceti z nich se policistům podařilo vypátrat pachatele. „Nejčastěji se jedná o pouliční loupeže. Přibývá však případů, kdy si lidé přepadení vymyslí. Například manžel prohraje peníze na automatech, bojí se to říct doma partnerce, tak nahlásí, že byl oloupen. Zaměstná tím pak policisty, kteří by se mohli věnovat jiné, důležitější práci," řekl k tomu Petr Bauer.

V okrese Kladna bylo loni nahlášeno sedm případů znásilnění, z toho čtyři jsou už objasněny. „Nejednalo se o nějaké přepadávání žen nebo dívek na ulici. Tyto případy se staly zpravidla v ubytovnách nebo uvnitř určité komunity," uvedl k tomu zástupce vedoucího.

Nejčastěji loni policisty v okrese opět zaměstnávala majetková trestná činnost, tedy krádeže, vloupání do automobilů, sklepních kójí a podobně. Oproti roku 2012 se loni počet takových případů zvýšil zhruba o deset procent. Objasněnost v této kategorii je na rozdíl od násilných trestných činů jen dvacetiprocentní. Po zlodějích zůstalo například 36 vykradených bytů a 177 rodinných domů. Zejména u bytů se situace vyvíjela nepříznivě.

Zhruba dvě třetiny spáchaných trestných činů se staly přímo ve městě Kladně. Přibližně každý pátý ve Slaném. Nejbezpečněji je pak na venkově.