„Jedná se o sedmačtyřicetiletého muže, celostátně hledaného kvůli několika majetkovým trestným činům," informovala rakovnická mluvčí policie Jana Žáčková.

Kladenskému deníku se podařily zjistit informace o událostech, které údajně policejním manévrům předcházely. Petr Husnaj přebýval v ubytovně u hospody v Sýkořici. Protože se prý choval divně, bylo mu řečeno, že do tří dnů musí ubytovnu opustit. To také udělal a majitelům vrátil klíče. Ti ale později zjistili, že jsou jiné, než klíče od ubytovny.

Ve středu byl Husnaj opět spatřen v Sýkořici, kde se pohyboval právě kolem hospody. Svědci, kteří ho tu viděli, měli podezření, že chce podnik vykrást, proto zavolali policisty.

Husnaj po jejich příjezdu naskočil do červené dodávky Peugeot Boxer a začal ujíždět do chatové oblasti u Valentova Mlýna. Zde se pokusil prorazit zátaras vytvořený z policejních vozidel a nebezpečným manévrem ohrozil strážce zákona. Poté vyskočil z dodávky a policistům zmizel v lese na levém břehu řeky směrem k sezonní restauraci Seton.

Policisté vyhlásili pohotovost. Do akce se zapojili kromě kriminalistů i dopravní policisté a psovodi. Nad Křivoklátskem létal vrtulník. Vozidla projíždějící v okolí Sýkořice a Zbečna byla zastavována a důkladně prohledávána. Policejní těžkooděnci ozbrojeni samopaly a vybaveni termovizí pročesávali celou oblast.

Při pátrání po nebezpečném Petru Husnajovi spolupracují kladenští policisté se svými rakovnickými kolegy. „Hlídky kontrolují podezřelá vozidla a zaměřují se na nápadné řidiče," uvedla kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Lidé z okolí Sýkořice a Zbečna mají strach. Například majitel jedné z kladenských restaurací, který s rodinou trvale žije na břehu Berounky, raději ve středu poslal manželku s dětmi k babičce do Kladna.

„Je to tak lepší, těžko říct, co může takového magora napadnout. Policisté břehy řeky důsledné prohledávali, celý náš dům zkontrolovali termovizí, cestou do Kladna zastavili mé auto a nahlíželi i do kufru," řekl Deníku s tím, že kdo se v této oblasti vyzná, není pro něj problém se v členitém terénu schovat nebo ve vhodném místě řeku přeplavat či přebrodit. Sám spoléhá na to, že jeho dům hlídá statný pes, kterému se Husnaj asi raději vyhne.

Podle našich informací se i někteří další chataři a chalupáři z okolí rozhodli odjet domů.

Obavy má také žena z nedalekých Roztok u Křivoklátu: „Rozhodně to nebyl příjemný pocit, když jsem šla ve středu spát. Přemýšlela jsem, kde by mohl být a jestli se nezatoulal až sem k nám."¨

Petr Husnaj neměl dobrou pověst ani ve Slaném, kde je hlášen k trvalému pobytu. Muž, který výtečníka na útěku zná, uvedl, že byl vždy problémový: „Často se pral a vím, že byl několikrát zavřený. Už jsem ho pět let neviděl."

Policisté důrazně varují občany před jakoukoliv snahou o zadržení hledaného Petra Husnaje. Nemohou totiž vyloučit, že může být ozbrojený.

Popis hledaného:

Petr Husnaj (* 9.4.1965). Je holohlavý. Na hlavě většinou nosí kšiltovku. Je vysoký asi 185 centimetrů, má robustní, svalnatou, přibližně 110 kilogramů těžkou postavu, oválný obličej. V době útěku měl muž na sobě šedou bundu či mikinu s dlouhým rukávem a dlouhé rifle. Případné informace k jeho výskytu poskytněte na linku 158 nebo na čísla 974 861 102 či 601 380 626.