Ta se po muži nejprve ohnala tlapou a pak si tělo jako hračku odtáhla ke kotcům. „Kvůli takovým primitivním idiotům přicházejí zvířata o život. Kdyby medvědice toho člověka mordovala, tak by nezbývalo nic jiného, než ji zastřelit. Takové chování prostě není normální, muž riskoval život našeho medvěda,“ zlobil se kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Jen se štěstím se muži podařilo dostat se zpět na druhou stranu výběhu. Následně zkolaboval. Zarážející je také chování některých návštěvníků medvědária, kteří zraněné osobě nepomohli a dali se na útěk. Pomoc mladíkovi, který má podle všech dostupných informací s překonáváním podobných překážek zkušenosti, nakonec zavolala žena, jež ho do parku doprovázela. Jako první na místo přijeli hasiči spolu s městskou policií.

Ilustrační foto
V Kladně by měly vzniknout nové cyklostezky

Ti poskytli prvotní pomoc, před příjezdem záchranářů. „Osoba měla poraněné dolní končetiny a byla převezena do kladenské nemocnice. Muž jevil známky požití alkoholu,“ popsala další dění mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová. Riskantní chování návštěvníka kladenskému medvědária nyní řeší také Policie České republiky.

„Tento případ šetříme jako přestupek proti veřejnému pořádku. Také mohu potvrdit, že se jedná o recidivistu, který již v minulosti měl problémy se zákonem. V době, kdy se celá událost odehrála, byl muž pod vlivem alkoholu,“ řekla Deníku kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Odstrašující je případ pro ty, kteří by měli podobné úmysly. Podle slov Milana Volfa bylo velkým štěstím, že ve výběhu nebyl v dané době druhý medvěd. 


„Kdyby byla v tu chvíli ve výběhu druhá medvědice, Marta, která zažila v minulosti nepříjemnou drezuru v cirkuse, tak by to pro muže mělo mnohem horší následky,“ uvedl Milan Volf, který zároveň celou situaci podrobně popsal. 


„V úterý v odpoledních hodinách třicetiletý muž, který byl posilněn alkoholem, přičemž nadýchal asi jeden a půl promile alkoholu, vlezl do medvědího výběhu. Naprosto krkolomně přelezl v místech vyhlídky oplocení a skočil dovnitř. Míša k němu přišla, přičemž on do ní strkal. Medvědice se na něj podívala a odcházela, jenže muž šel za ní a strkal do ní dál. Pro ni to byla netradiční zkušenost, takže se otočila a srazila ho tlapou. Následně ho chytla za nohu a odtáhla si ho ke kotcům, přičemž mu poranila lýtkovou část nohy. Když ho pustila, tak muž utekl a přelezl zpět, následně však zkolaboval,“ vysvětlil Milan Volf, který se s medvědicí běžně mazlí a chodí ji krmit. Podle něj se jedná se o naprosto pohodové zvíře.

Ilustrační foto.
Očekávaný kolaps autobusů ráno nenastal. Problémy přišly odpoledne

„Kdyby muži chtěla medvědice něco při jeho útěku udělat, tak neměl sebemenší šanci. Míša se od té chvíle chovala neobvykle, kývala se ze strany na stranu. Přitom je na lidi zvyklá, bere je jako kamarády, kteří ji krmí a starají se o ní,“ říká Milan Volf. 


Výběh je celkově velmi dobře zabezpečen, pro normálního smrtelníka, který v lezení nemá praxi, se jedná o nadlidský úkol. Přesto radnice kvůli tomuto ojedinělému případu uvažuje o dalších bezpečnostních krocích.

„Přelézt se dá všechno, ale výběh je zabezpečený hodně dobře. Téměř dvacet let do výběhu nikdo nevlezl, avšak na základě téhle události přemýšlíme o tom, že bychom prodloužili kovový plot asi o půl metru,“ dodal Milan Volf.