Případ se stal už začátkem prosince, ale podvedené vše nahlásily na policii až nyní. U dveří třiaosmdesátileté ženy zazvonil mladý muž vydávající se za montéra neznámé společnosti. Podvodník uvedl, že jde změřit průtok vody v jejím bytě. „Důvěřivá seniorka neznámého muže pustila dovnitř. Po odtočení vody jí údajný montér sdělil, že má zbytečně silný průtok, a tudíž velké ztráty," vyjádřila se k případu policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Následně podvodník ženě nabídl závitník se sítkem, který vodu ušetří. „Stařenka 
s nabídkou souhlasila. Muž dodal ještě dva náhradní kusy v celkové hodnotě 1000 korun," dodala Jana Šteinerová. Poškozené ženě nebylo nic podezřelé, neboť se mladý muž choval velmi přívětivě a na zakoupené zboží jí vydal doklad s razítkem a podpisem.

Za stejných podmínek a obdobnou cenu prodal toto zařízení jiný mladý muž dvaasedmdesátileté sousedce. Starší z podvedených seniorek se koncem prosince informovala na cenu závitníku se sítkem. Když se dozvěděla, že cena jednoho kusu činí pětatřicet korun, rozhodla se událost i s podvedenou sousedkou nahlásit na policii.

„Jeden z pachatelů byl ve věku kolem pětadvaceti let, štíhlé postavy, vysoký asi sto osmdesát centimetrů. Měl nakrátko ostříhané vlasy. Druhý podezřelý byl rovněž štíhlé postavy, nakrátko ostříhaný, ve věku kolem dvaceti let. Oba muži měli velmi slušné jednání a vystupování," doplnila mluvčí.

Policisté případ nyní vyšetřují jako přestupek proti veřejnému pořádku a podezřelí muži svým jednáním porušili městskou vyhlášku týkající se podomního prodeje. Dále upozorňují převážně seniory, aby byli obezřetní a nepouštěli si domů žádné cizí osoby, a to ať už se představí jako údržbáři, montéři, asistenti nebo zástupci různých firem a společností.

„Každý člověk, který zazvoní u vašich dveří a jde vám nabídnout jakékoliv zboží nebo snížení elektřiny, plynu či vody, případně zaručenou výhru v soutěži, je vždy podezřelý. Nebuďte důvěřiví, neboť ve většině případů vás tito nečekaní návštěvníci oloupí, podvedou a mohou vám i ublížit," varovala důchodce policejní mluvčí Jana Šteinerová.