Verdikt soudce Romana Lady zněl: trest odnětí svobody ve výši 20 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Navíc uložil obžalovanému Lukáši Slancovi pětiletý zákaz řízení motorových vozidel.

Soudní jednání začalo již koncem října. Roman Lada si vyslechl výpovědi čtyř svědků včetně spolujezdce ve služebním vozidle. Obžalovaný využil svého práva a odmítl vypovídat. Kvůli nepřítomnosti znalce z oboru dopravy bylo líčení odročeno.

Včera před vypovídal také řidič autobusu, s nimž sražený muž přijel se svými kolegy z práce. „Lidé vystoupili a stáli na zastávce. Než jsem vyjel, nikdo nepřecházel. Zhruba na úrovni Bulharské ulice jsme se míjel s vozidlem strážníků. Pak jsem uslyšel ránu. Co se vlastně stalo jsem se dozvěděl až druhý den," popsal situaci šofér autobusu.

Podle znalce z oboru dopravy jelo služební vozidlo ve chvíli, kdy jeho řidič začal brzdit, rychlostí 64 až 73 kilometrů v hodině. „Tento údaj jsem vypočítal z brzdných stop na silnici. Nárazová rychlost pak byla od 59 do 67 kilometrů v hodině," vyložil soudní znalec.

Jak dále odborník uvedl, vozidlo by se s chodcem střetlo i v případě, že by jelo předpisovou rychlostí 50 kilometrů v hodině. „Když chodec vcházel do vozovky, nacházel se služební automobil od místa střetu přibližně 62 až 108 metrů. V okamžiku, kdy se muž blížil ke středu vozovky, odjíždějící autobus mu už nijak nebránil v rozhledu," doplnil znalec.
Při určování rozsudku soudce Roman Landa přihlížel k faktu, že strážník nebyl nikdy trestán a nehoda se stala v době, kdy plnil své služební povinnosti.

Obžalovaný znovu projevil lítost nad smrtí muže. „Strašně mě mrzí co se stalo. Bohužel čas se nedá vrátit, ale myslím si, že nebylo v mých schopnostech tomu zabránit," uvedl těsně před vynesením rozsudku.

Advokát strážníka se proti verdiktu soudu odvolal. „Soud podle mého názoru nereagoval na znalecký posudek z oboru dopravy, protože tím bylo prokázáno velké spoluzavinění poškozeného chodce, který rovněž porušil předpisy tím, že se dostatečně nevěnoval dopraví situaci při přecházení vozovky," zdůvodnil obhájce obžalovaného Milan Bureš.