„Na policejní služebnu bylo oznámeno, že v době mezi třiadvacátým až pětadvacátým říjnem vnikl dosud neznámý pachatel do kostela v Žilině. Z levé strany oltáře, kde byly umístěny dvě sošky, odcizil dřevěnou vyřezávanou sochu svatého Petra s otevřenou knihou. Výška odcizené sochy je přibližně sto osmdesát centimetrů," uvedla k případu mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová.

Policisté případ vyšetřují s podezřením na spáchání trestného činu krádeže a po pachateli intenzivně pátrají. „Hodnota odcizené sochy je pravděpodobně několik desítek tisíc korun, ale protože je případ na samém začátku, nebyla škoda dosud přesně vyčíslena," konstatovala mluvčí.

„Policie žádá občany, kteří v tomto časové rozmezí zaznamenali v okolí kostela v Žilině podezřelé osoby nebo vozidlo, aby poskytli informace na linku 158 nebo na policejní služebnu ve Stochově," sdělila Jana Šteinerová.

Policie zároveň upozorňuje občany, kteří se zajímají o historické předměty, aby byli více obezřetní při pořizování nových soch a sošek. Pokud by zaznamenali nabídku sochy sv. Petra i cestou internetového prodeje, policie je rovněž žádá o spolupráci.

ODCIZENÁ SOCHA byla součástí oltáře kostela v Žilině.

ODCIZENÁ SOCHA byla součástí oltáře kostela v Žilině.