Přestože byly obavy veřejnosti, že se řidičáků budoucí šoféři v Kladně hned tak nedočkají, primátor Kladna Milan Volf oznámil, že skládání závěrečných zkoušek žadatelů 
o řidičské oprávnění bylo obnoveno. Městu se podařilo dohodnout s komisaři 
ze Slaného, Berouna a 
Rakovníka.

„Abychom vyhověli novým žadatelům, tak těm, kteří museli na zkoušky čekat, do odvolání budeme vypisovat termíny testů i na soboty,“ sdělil primátor.

Ve skutečnosti by bylo zapotřebí komisařů ale dvakrát tolik nebo tři na plný úvazek, aby ti vypůjčení dokázali splnit svoje povinnosti i ve svém působišti. Vypomáhat mohou v Kladně tedy jen částečně. Množství jejich přesčasových hodin v daném období je totiž zákonem omezené.

Co se týká zatčených komisařů a majitelů dvou kladenských autoškol, všichni jsou už na svobodě. Jak potvrdil včera kladenský státní zástupce Pavel Kejzlar, obviněno bylo celkem pět lidí.

„Trestní stíhání bylo zahájeno jak pro korupční jednání, tak pro trestné činy související s porušováním povinností úřední osoby. 
Z taktických důvodů ani já, ani policie žádné další informace zatím zveřejňovat nemůžeme. Vyšetřování osobně odhaduji řádově na měsíce,“ dodal státní zástupce.

Jisté je, že s vyšetřovanými komisaři z Kladna už se nepočítá. Přijdou o zaměstnání i o licenci. Přestože nejméně jeden z trojlístku zkoušejících je mimo podezření z toho, že by osobně

ovlivňoval výsledky zkoušek, i tak ztratil důvěru zaměstnavatele. Nikdo zřejmě nevěří jeho tvrzení, že by o nekalých praktikách kolegů nevěděl.

Přestože policie má v rukou důkazy o ovlivňování zkoušek v autoškole a existují i kamerové záznamy o tom, že v některých případech vykonávaly testy za adepty na řidičák docela jiné osoby, část obviněných zapírá. Ti, kteří se naopak rozhodli hovořit, spoléhají 
v případě odsouzení buď na svůj vysoký věk, či na to, že jim braní úplatků prokázáno nebude a vyváznou maximálně s podmínečným trestem.