V městských částech, kde převažuje panelová zástavba, jsou častým problémem, který místní obyvatelé řeší, uskladnění nejen sezónních věcí a sportovního vybavení. Tyto věci, mnohdy nemalé hodnoty, pak ukládají do sklepních prostor, společných míst, kočárkáren, nebo na společné balkony. To jsou ve většině případů místa, která mnohdy nesplňují ani ty nejzákladnější podmínky bezpečného zajištění majetku.


„Nejčastěji lidé svoje věci ukládají právě do sklepních kójí. Ty jsou zbudovány většinou v několika řadách v jedné místnosti, která je uzavřena obyčejnými interiérovými dveřmi s obyčejným zamykacím systémem,“ říká policejní mluvčí Michaela Nováková. Jednotlivé kóje jsou zabezpečeny obyčejným visacím zámkem, přičemž jejich konstrukce je z dřevěných planěk. Je tedy jasné, že potencionálnímu pachateli

nahrává hned několik skutečností. V první řadě fakt, že je zde soustředěno velké množství cenných věcí, za druhé možnost snadno se do místa dostat a v neposlední řadě i to, že plaňková konstrukce umožňuje vytvořit pachateli dobrý přehled o obsahu jednotlivých kójí.

Druhá možnost, kterou obyvatelé panelových domů hojně využívají je uskladnění jízdních kol, kočárků a lyží do kolárny, nebo kočárkárny. To jsou opět prostory zřízené v suterénu domu, kde je podobný problém se zajištěním bezpečnosti. Dveře jsou opět ve většině případů pouze pokojové s nedostatečným zámkem.

Dobrý nápad není ani ukládat cenné věci na balkony. Na první pohled je zřejmé, co se zde nachází a pro zkušeného zloděje není překážkou se na balkon dostat.

„I přes neustálé varování ze strany policie se opakují zejména krádeže bicyklů.

„Zatím poslední případ řeší policisté Obvodního oddělení Kladno-venkov. 
V neděli bylo nahlášeno na linku 158 vloupání do sklepa v bytovém domě v obci Třebusice. Neznámý pachatel

vnikl bez užití násilí do společných prostor domu a následně vypáčil zámek dveří do sklepa, odkud odcizil horské jízdní kolo 
v hodnotě 60 tisíc korun a nářadí v celkové hodnotě

vyšší než 24 tisíc korun. Poškozením vznikla škoda 500 korun,“ uzavřela mluvčí Michaela Nováková.