Například ve Slaném zahájili advent tradiční slavností světla, ale i dopoledním setkáním v knihovně. Konal se zde další ročník celorepublikové akce Den pro dětskou knihu. Už v pátek se však návštěvníci knihovny učili vyrábět adventní věnce pod dohledem floristky Lenky Janovské.

Ve vstupní chodbě knihovny Václava Štecha dýchla v sobotu na příchozí adventní atmosféra v podobě stánků, kde byla například výstava publikací z vydavatelství dětské knihy, ale také řada výtvorů s vánoční tematikou. 


S těmi pomohly spolupracovnice knihovny Míla Blahníková, Anička Vaníčková s dcerou Bohunkou a další dobrovolnice. Děti i rodiče měli možnost ozdobit si perníčky, vyrobit andílka, záložku do knihy nebo květiny z látek.

Beseda

Dětské oddělení se změnilo v přednáškovou místnost, kde se za dopoledne vystřídalo hned několik autorů dětských knih. Milou návštěvou byl slánský spisovatel Libor Dobner s ilustrátorem Honzou Fany Fantou a vydavatelem Romanem Kabátkem, kteří pokřtili společnou knihu pohádek s názvem Kuba Pět a strašidla od Červeného rybníka.

Dalším vzácným hostem byl v dětském oddělení scénárista a spisovatel Miloš Kratochvíl. „Je to pro nás opravdu velká čest. Návštěvu pana Kratochvíla jsme si objednali už před dvěma lety a jsme rádi, že přijel, protože je to skutečně pracovně velmi vytížený člověk.

Jeho besedy jsou výborné a vtipné. Kromě spisovatelů jsme zde měli i pěvecký sbor ze 3. ZŠ a Divadlo Víti Marčíka Já to jsem s Eliščinými pohádkami. Vyhlásili jsme také vítěze soutěže 
O nejkrásnější vánoční stromek," řekla vedoucí dětského oddělení Knihovny Václava Štecha Slaný Kateřina Nedvědová.