Ministerstvo životního prostředí, které o park usiluje, zahájilo tento měsíc další kampaň, aby úředníci přesvědčili lidi a parku už nestálo nic v cestě.

Dohady, které se vlečou několik roků, rozdělili za tu dobu lidi na dva tábory. Obhájci myšlenky národního parku jsou proto, aby území získalo novým statusem ještě větší právní ochranu.

Odpůrci parku jsou ovšem tvrdě proti zakládání další organizace, která vytvoří jen přebujelou administrativu a celý tento aparát ještě více finančně zatíží stát. Dosavadní systém ochrany území Křivoklátska je podle mnoha lidí dostačující. Navíc dosavadní myslivecké honitby by v případě vzniku parku zanikly a na vytipovaná místa by nesměli ani místní.

„Jsem přesvědčený o tom, že to, co by ochránil status parku, zajistí i chráněná krajinná oblast, bez toho, že se vyhodí peníze a vytvoří další zbytečná agenda,“ řekl Petr Buba,

vychovatel Střední lesnické školy Křivoklát-Písky.

Obdobný názor dlouhodobě zastává i středočeský hejtman Josef Říhák a stejně tak starosta Bělče Jiří Rohla.

Podle jeho slov funguje na Křivoklátsku chráněná krajinná oblast, která je zárukou zachování stavu krajiny i bohatství zdejší přírody.

„Je to osvědčená forma, která bezproblémově funguje ve více než dvaceti oblastech republiky, tak proč by nemohla u nás. Navrhovaný, velkoplošně bezzásahový park by byl krokem zpět. S tím nesouhlasíme,“ obhajuje svůj argument Rohla, jenž v uplynulých dnech obeslal starosty 
v okolí otevřeným dopisem.

„Proti parku budeme bojovat i nadále. Jestliže 14 tisíc lidí vyjadřuje svoji vůli, není to zanedbatelný vzorek občanů a někdo je musí vyslyšet,“ uzavřel starosta Rohla.

S tímto ale například čtenář Deníku Antonín Merhaut 
z Křivoklátska nesouhlasí. „Jako člověk žijící v této oblasti, vnímám a respektuji názory a postoje i ostatních lidí.

Přesto nemohu souhlasit s tím, aby negativní postoj padesáti procent dotazovaných místních občanů, třicet procent dotazovaných návštěvníků Křivoklátska a čtrnáct tisíc podpisů pod petici proti vniku Národního parku Křivoklátsko byl brán jako postoj občanů, že s myšlenkou národního parku prostě nesouhlasí.

„Na druhé straně totiž stojí zhruba čtyřicet procent dotazovaných místních občanů 
a šedesát procent dotazovaných návštěvníků oblasti, kteří naopak se vznikem Národního parku Křivoklátsko souhlasí nebo jsou vzniku parku nakloněni.

Také je tu zhruba deset procent dotazovaných lidí, kteří v této otázce nemají ani kladný ani záporný postoj. Prostě nevědí,“ nechal se slyšet Antonín Merhaut.