„Lidé se připravují na sezonu nedostatečně, Místo toho, aby se připravovali po zimě, když je hezké počasí a navíc jsou jarní a letní slevy, tak vše nechávají na poslední chvíli. Z dolů je pak uhlí nedostatek. Na některé černé i hnědé uhlí se aktuálně čeká kolem týdne až čtrnácti dnů,“ popsal aktuální situaci Václav Rataj, majitel a ředitel společnosti UHLOSpoL Kamenné Žehrovice.

Doly letos hlavně kvůli dlouhé a tuhé zimě nestíhají dostatečně rychle uspokojit zvýšenou poptávku po uhlí.

„Díky tomu, že jsme se hodně předzásobili, tak ještě uhlí máme. Nemohu ovšem říci, že by zásoby byly nějak velké, protože právě nyní začínají lidé šílet a objednávají si paliva jak na běžícím páse,“ dodal Václav Rataj, jehož společnost registruje oproti minulému roku mnohem více objednávek. Nejvíce jeho klientů požaduje bílinské uhlí do automatických kotlů, především typ Ořech II.

Řidič autobusu. Ilustrační foto.
O linky z ČSAD Kladno se podělí čtyři dopravci
Medvědice Míša, za kterou muž do výběhu vlezl.
Opilec riskoval život v medvědím výběhu

Fakt, že po uhlí je větší poptávka než je v nabídce potvrdila Lenka Saidlová ze společnosti Martin Hájek prodej paliv sídlící v Hobšo-vicích u Slaného.

„Problém je v tom, že uhlí v zimě není. Mohli bychom prodat čtyři fůry za týden, jenže nám dají jen jednu. Situace je katastrofální,“ postěžovala si Lenka Saidlová z Hobšovic.

Ceny uhlí ve středních Čechách.Zdroj: Deník