Také mnozí Kladeňáci a Slaňáci plánují vyrazit za sluníčkem a mořem do zahraničí, někteří volí variantu tuzemské dovolené spojenou s poznáváním památek. To vše souvisí s cestováním. Nejčastější variantou je přitom přeprava autem.

„V letních měsících je na silnicích zvýšený provoz, čímž stoupá také počet dopravních nehod," řekla kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová. V lepším případě to odnesou jen plechy, v tom horším si havárie vyžádají zranění nebo i lidské životy. Příčiny bývají různé. Mezi ty nejčastější patří mikrospánek, nepozornost řidiče, spěch, rychlá jízda, ale i alkohol za volantem.

Policie proto apeluje především na řidiče, aby cestu autem nepodceňovali a řádně se na ni připravili. „Řidič by měl před cestou v první řadě nechat zkontrolovat své vozidlo odborníky v autoservisu, jedná se zejména o brzdy, pneumatiky, osvětlení a chladící systém. Zapomenout by neměl ani na povinnou výbavu vozu včetně výstražného trojúhelníku a reflexní vesty, která by měla být po ruce. Důležitá je i lékárnička. Od věci není si koupit vhodný hasicí přístroj," uvedla mluvčí.

Trasu je vhodné si předem naplánovat. Pokud lidé chtějí cestovat za hranice naší republiky, měli by si před odjezdem také prověřit místa, kde bude nutné mít dálniční známku nebo platit mýtné a podobně. V některých zemích platí pro provoz na pozemních komunikacích jiná pravidla, proto je dobré si také zjistit odlišnosti dopravních předpisů v zahraničí.

„Obzvláště důležité je, aby byl šofér před dlouhou cestou odpočatý. Rozhodně není dobré například balit věci na cestu na poslední chvíli až do noci a brzy ráno vyrazit. Při řízení vozidla by neměl přeceňovat vlastní síly. Naopak by měl dodržovat dostatečný počet přestávek a pitný režim," konstatovala policejní mluvčí.

Riziko dopravní nehody hrozí zejména při dlouhé jízdě v noci, pokud ostatní spolujezdci spí. Myslet je třeba také na to, že nákladem přetíženému vozidlu se mění jízdní vlastnosti. Z automobilu musí mít řidič dobrý výhled. Zejména na palubní desce a krytu zavazadlové prostoru by neměly být odložené žádné věci, které by ve výhledu bránily. Každá volně odložená věc, která je přepravovaná v interiéru auta, může totiž při případné dopravní nehodě jeho osádku zranit. Velkým hazardem je pak telefonování nebo kouření za volantem.

„Šoférům doporučujeme, aby k sobě byli na silnicích ohleduplní a drželi se pravidla, že je lepší přijet do cíle o něco později, ale hlavně v naprostém pořádku. Nervozita a riskantní předjíždění rozhodně nic neurychlí," konstatovala Jana Šteinerová.

Samozřejmostí je se při jízdě řídit dopravním značením a dbát pokynů policistů.