Kladenský deník, který dění v útulku sleduje už řadu let, zaznamenává pochopitelně řadu různých názorů na podnikání Dagmar Harigelové. Na jedné straně je to obětavá žena, jež se ujímá psích mrzáků a vyděděnců, na druhé straně údajně ta, která má v místě jen množírnu psů, díky níž následně získává finanční podporu.

Kladenský deník o kauze informoval naposledy uplynulou sobotu. Článek vyvolal řadu reakcí a mezi nimi se objevily i dotazy lidí, co tedy se psy bude, pokud útulek ve Pcherách stát nesmí?

„To skutečně nevím. Překvapilo mě zamítavé stanovisko krajského úřadu . Když v místě útulku bývala černá skládka, dobu se nic nedělo. Ta byla pak na náklady obce odklizena a teď chtějí odklidit i mě. Podle mého soudu je v tom jiný, vyšší zájem," tvrdí Harigelová.

Vzhledem k tomu, že majitelka pozemku, na němž útulek stojí, paní Venturová, před nedávnem zemřela, je zapotřebí, aby bylo dokončeno především dědické řízení.

Jak už minule Dagmar Harigelová zmínila, majitelka si už za života přála, aby na jejím pozemku mohli psi i po její smrti žít. „Vše záleží ale nyní na dědicích. Potřebuji především jednat se svojí právničkou, abychom si řekly, jak postupovat dál," řekla chovatelka.

Podle starosty Pcher Františka Dufka existuje řešení, jak psy zachránit, jelikož se na obec už před časem obrátila s nabídkou chovatelka Stanislava Horáková, která by si zvířata případně vzala do péče.

„Není potřeba žádné psy utrácet, jak tvrdí paní Harigelová. Zavolejte chovatelce Horákové a sama uvidíte, jaké jsou možnosti," řekl starosta Dufek.

Chovatelka Stanislava Horáková z občanského sdružení Láska ke zvířatům z Nechvalic potvrdila, že v krajní nouzi by skutečně psy odebrala, stejně jako její přátelé z jiných organizací. Po zkušenostech ze Pcher už se jí ale nechce dělat charitu zadarmo. Dlouhodobě vnímá vynakládání vlastní energie jako házení hrachu na zeď.

„Podle mého soudu je zapotřebí, aby především jednali lidé z krajské veterinární správy a pracovníci ze životního prostředí v Kladně. Pro paní Harigelovou už jsem udělala dost. Odebrala od ní nejméně dvacet psů, stejně jako kolegové z jiných útulků a k ničemu to nevede!

Zvířata k odběru nikde nenabízí a když lidé přijedou, že chtějí konkrétní zvíře adoptovat, odmítá ho vydat. Pokud se nezmění postoj úředníků a veterinářů, nezmění se nic a útulek bude muset na vlastní náklady nakonec odklidit Kladno, jehož stavební úřad vydal rozhodnutí, do čehož se jim pochopitelně nechce a toho si je paní Harigelová dobře vědoma," uzavřela své vyjádření chovatelka Stanislava Horáková.