Společně s dětmi, jejich rodiči či prarodiči se pořadatelé vypravili objevovat zimní přírodu, její zvláštnosti a zajímavosti.
Přestože lednový víkend byl spíše ve znamení mlhy a vlhkosti, na dobré náladě to účastníkům setkání, kde se i nocovalo, neubralo.

„Na programu jsme měli s dětmi po celou dobu hodně her a spoustu tvořivých činností v přírodě i v budově. Vše jsme přizpůsobili věku dětí a aktuálním povětrnostním podmínkám.

Děti, které střídavě přicházely a odcházely už od pátku si užily pásmo vyprávění, her a tvořivé činnosti na téma zimní počasí, zimní lidové zvyky. „Malí návštěvníci akce se dozvěděli, jak žijí zvířátka v zimním lese při vycházce do přírody.

Učili jsme se společně pozorovat les v zimě, jak stromy spí a co po sobě zvířátka zanechávají," řekl lektor ekologické výchovy Luděk Hora. Podle jeho slov se dětem asi ze všeho nejvíce líbilo čištění ptačí budky, což nikdy před tím neviděly, stejně jako je nadchla výroba krmítek pro ptáky.

Setkání završili mnozí společným spaním v budově centra a do svých domovů se rozešli až včera odpoledne.
Na dlouho naučné středisko ekologické výchovy u Brandýska ale neosiří.

Každý pátek sem totiž pravidelně docházejí školní děti a mládež ve věku od deseti do patnácti let navštěvující přírodovědný kroužek.

„Fungujeme už deset roků a v současnosti máme v kroužku devatenáct členů. Kromě přírodovědného kroužku u nás působí včelařský kroužek, farmářský výtvarný kroužek a další. Některé děti k nám chodí dlouhodobě.

Jsem rád, že se víkendová akce líbila a vydařila. Celoročně připravujeme i řadu dalších aktivit, které jsou určeny malým i odrostlejším zájemcům," uzavřel Luděk Hora.