Město sice už loni diabetikům snížilo nájem za pronájem prostor jejich klubu na polovinu a poskytlo jim dotace z fondu primátora i na činnost a rekondiční pobyt, byť ne v požadované výši. Letos byla dotace pokrácena o částku na rekondiční pobyt. S žádostmi o finanční podporu Dnů zdraví a Dne diabetiků nebyl v posledních dvou letech kladenský Svaz diabetiků úspěšný.

„Každoročně při Dnech zdraví Dne diabetiků objevíme několik lidí, kteří mají zvýšenou hladinu cukru v krvi. Směrujeme je k důkladnějšímu vyšetření u odborného lékaře. Bez dotace ale tyto dny už dále pořádat nemůžeme. Například jen jeden proužek potřebný k zjištění hladiny cholesterolu stojí padesát korun. Snažíme se dělat akci, která se koná po celém světě, ale nemůžeme na ni doplácet," poznamenala místopředsedkyně kladenské organizace Svazu diabetiků Hana Mašková.

Svaz diabetiků Kladno pro své členy pořádá pravidelné vycházky a výlety, stejně jako odborné přednášky. Počátkem září se uskuteční každoroční týdenní rekondiční pobyt, tentokrát v Sezimově Ústí. Už potřetí navštívila Dny zdraví Ludmila Ondrušová 
z Kladna . „Chodím sem zejména kvůli změření hladiny cholesterolu, kterou jsem v minulosti měla vyšší, tak jsem si ji chtěla preventivně zkontrolovat. Výsledky dopadly dobře," řekla spokojená návštěvnice Dnů zdraví.