Sokolská župa Budečská má jednoty v devatenácti obcích Kladenska, Slánska i Rakovnicka. Spadá pod ni třiadvacet jednot a celkem má přes tři a půl tisíce členů. Na sletu vystoupí cvičenci s devíti skladbami.

Jak řekl Kladenskému deníku starosta župy Miroslav David, skladby nastudovaly všechny kategorie od žáků, přes dorostence, po dospělé. „Na župním sletu budou předvádět sestavy, se kterými poté pojedou na Všesokolský slet do Prahy. Ten se uskuteční v prvních červencových dnech," uvedl starosta župy.

Nedělní akce bude zahájena slavnostním uvítáním a nástupem. „Bude zahrána hymna, poté budou následovat proslovy a přijdou praporečníci. Pak jednoty předvedou nacvičené skladby," popsal začátek nevšední akce.

Typy skladeb jsou různé a některé jednoty nenacvičují vůbec. „Jsou sestavy s dětmi, nebo třeba tak zvané kontrasty. Ty cvičí ženy a muži, předvedou je jednoty ze Stochova a Bratronic," dodal Miroslav David.
Největší zážitek bude skladba Věrné gardy, která je tvořena čtyřiapadesáti členy z celé župy, včetně Miroslava Davida. „Sestavu jsme trénovali od září," prozradil starosta.

Před zahájením uskuteční ještě uctění památky padlých sokolů ve světových válkách. U jejich pomníku, který se nachází v areálu Sletiště, se členové Sokolské župy Budečské ve 13 hodin zastaví a položí zde věnce.