Také letos se pořádní víkendových oslav konce druhé světové války ujali v Brandýsku členové tamního military klubu ve spolupráci s obecním úřadem a sborem dobrovolných hasičů, které se v obci staly v květnových dnech roku 1945.

Program začal v sobotu v 15 hodin pietním aktem na místním hřbitově. V 16.30 hodin následovala divácky atraktivní bojová ukázka v areálu vodárny. Po skončení bitvy měli návštěvníci možnost prohlídky bojové techniky zblízka.

Marek Polčič, předseda Military klubu Brandýsek, napočítal kolem sto dvaceti účinkujících vojáků i civilistů, přičemž se do akce zapojilo pět aut a řada motorek. Lidí v publiku bylo na sedm stovek.

Při ukázkách bojů nechybělo sovětské obrněné auto osvoboditelů, stejně jako letadlo ze Slaného, které shodilo přímo před zraky diváků z oblohy pumu.

„Vystoupení bylo poněkud jiné než v předchozím roce. Scénář byl odlišný. Vytvořili jsme ho sami. Původně jsme vždy dodržovali vše podle dobových událostí, ale letos jsme si něco i vymysleli, aby to bylo divácky zajímavější," řekl Marek Polčič.

Na akci se společně podle jeho slov chlapi připravovali zhruba od ledna. „Co se týká rekonstrukce bojů, na to nijak zvlášť netrénujeme, jezdíme všichni celou sezonu po různých akcích, a přátelé vojenské historie, kteří přijíždějí k nám, jsou už zkušení veteráni, takže i oni vědí, jak mají postupovat a jaké zaujmout bojové pozice," dodal Polčič.

Vzhledem k tomu, že oslavy konce války pořádají mnohá města, většinu víkendů tráví členové klubů a sběratelé vojenské techniky na cestách. Brandýsečtí byli uplynulý týden například v Dobříši.