Doučování je určené pro žáky prvního stupně, který bývá pro děti ze socio-ekonomicky slabšího prostředí ve škole nejobtížnější. Často totiž do školy nastupují bez předškolní přípravy a těžko pak dohánějí chybějící dovednosti.

Nejprve organizace rozeběhla doučovací kroužek, kde děti jednou týdně dělají domácí úkoly a při různých aktivitách trénují to, co jim zrovna ve škole nejde.

Později se program, opět za pomoci místních dobrovolníků, rozšířil ještě o individuální doučování v rodinách, kde může být práce s dítětem intenzivnější. 


„Jsme moc rádi, že se našli lidé přímo ze Slaného, kteří mají motivaci sociálně slabším s učením pomáhat. Věřím, že i pro lektory je doučování v něčem přínosné," komentuje zapojení dobrovolníků koordinátorka programu Marie Palečková.

„Já sama si z doučování odnáším nové zkušenosti, které využiji v další pedagogické práci. Znovu jsem se například naučila mít od dětí jen reálná očekávání," popisuje své dojmy dobrovolnice Helena, která v projektu půl roku doučovala osmiletého Karlíka.

„Efekt docházení do rodiny vidím v tom, že učení zajímá všechny přítomné děti. Ty nejmenší vzrušuje už ve věku do tří let, kdy je pro vývoj zásadní, přijde jim přitažlivé a staršímu bratrovi závidí. Někdy mám dojem, že je to možná největší přínos Tosary – příklad a šance," dodává Helena.

Organizace v současné době nabírá dobrovolníky. Hlásit se mohou zájemci, kteří splňují věk nad 18 let a bezúhonnost, výhodou je i bydliště na Slánsku.
Vzdělávací klub Kereka nenabízí jen doučování.

Děti, které nemají možnost docházet do běžné mateřské školy, mohou třikrát týdně navštěvovat předškolní kroužek, který ve Slaném organizace provozuje čtvrtým rokem.

AUTOR: JANA REJŽKOVÁ