Podle Středočeských vodáren nejsou ani po loňském malém množství srážek dodávky vody pro Kladensko ohroženy. „V Mělnické Vrutici, odkud je voda pro většinu regionu čerpána, jsou hluboké vrty, zásoba kvalitní vody je zde i pro případ, že by letošní léto bylo opět suché. Situaci monitorujeme, stejně jako u druhého zdroje, kterým je přehrada Klíčava," uvedla mluvčí vodáren Lenka Kozlová.

Problém však nastává zejména u domovních studní. „Letos už jsme vyslali cisternu do Unhoště, aby zde jednu studnu naplnila. Loni jsme za celý rok měli takových výjezdů deset," sdělila Lenka Kozlová.

Nedostatek vody trápí ale například chovatele zvířat. Například Roman Vaníček z Hostouně, jenž chová krávy a daňky, říká, že sucho zvyšuje náklad na pořízení krmiva. „Loňský rok mě sucho stálo více starostí a peněz než předchozí. Na toto léto jsem připravený, mám zásoby sena a trávy, které musím kupovat od jiných zemědělců. Pro zvířata sucho také není dobré, protože tráva není tak kvalitní," uvedl chovatel.

Rovněž zemědělci by si přáli více vláhy. „Samozřejmě, že nás vysoké teploty trápí, jelikož se vždy negativně podepíší na úrodě. Staráme se o velký kus pozemku o rozloze asi 2600 hektarů. Kvůli tak velké ploše nemůžeme plodiny zavlažovat. Navíc by se jednalo o vysokou investici," řekl agronom AGROdružstva Kačice Petr Pokorný.

„Nejvíce sucho ovlivňuje růst především krmných plodin jako je kukuřice, vojtěška a podobně. Když se potýkáme s jejich nedostatkem, trpí tím samozřejmě i zvířata. V takovém případě musíme krmivo nakoupit u jiného zemědělce, který jej má dostatek. V loňském roce nám klesla kvůli horkému počasí úroda obilovin zhruba o dvacet procent, u krmných plodin dokonce o padesát," konstatoval agronom.