Co tyto umělce spojuje, proč jste je vybrali pro společnou výstavu?
Mnozí výtvarníci se sdružují do skupin, schází se konzultují své postupy, tito dva pracují zcela osamoceni. Dá se říct, že v galerii jsou dva solitéři.

Solitér (francouzsky solitaire, což znamená osamělý) je osamělá osoba, zvíře, rostlina nebo předmět, který obvykle není součástí společenství stejných typů. Solitérní aktivity jsou ty, které nevyžadují (nebo dokonce zamezují) přítomnost druhých, jako je chůze, poslech hudby, vaření nebo malování. (poznámka redakce). To ale není jediná jejich zajímavost?
Oba jsou jubilanti. Na konci září Pavel Sukdolák oslavil devadesáté narozeniny. Je stále aktivní, vytvořil naprosto unikátní dílo, patří mezi nejvýznamnější české grafiky všech dob. 

Sochaři Sašovi Zahradníkovi bylo letos jen 65let,i jeho dílo je charakteristické specifickým rukopisem. Pro oba se charakteristické, že patří mezi umělce, kteří se sami příliš neprosazují a nechávají za sebe hovořit především svá díla.

Grafiky mají úžasnou hloubku a barevnost, jakou vznikly technikou?
Jsou to lepty, které autor vytváří sám soutiskem z několika desek. Konečný efekt je velmi působivý. Je to naprosto současné moderní dílo, které nemá cenu popisovat, musí se vidět. Věk a míjející čas není v jeho díle znatelný, je odolné vůči výkyvům času jsou to nádherné sny plné fantazie.
Jak a kde vznikají sochy Saši Zahradníka, sám je snad „jen" modeluje?
Omyl. Na zahradě si postavil pec na koks a v žáruvzdorných kelímcích si dodnes sám taví bronz a do vlastnoručně zhotovených forem odlévá své bronzové plastiky metodou ztraceného vosku.

Následně je sám cizeluje a patinuje. Všechny výtvarně řemeslné postupy zvládá se samozřejmou dokonalostí sám. Ústředním tématem je dívka, žena, ať už v soše, nebo reliéfu vymodelovaná naprosto vlastním rukopisem.

Wikipedie k solitérům dodává: Jako příklad solitéru může sloužit např. samostatně rostoucí rostlina, obvykle dřevina, nebo také velký diamant – ten proto, že se nosil na prstu samostatně.

Ano, jsou to dvě unikátní díla. Kreativita obou umělců je dalším významným společným rysem.
Výstavu stojí za to vidět, lze ji doporučit, nejen dospělým, ale i školní mládeži k inspiraci. Potrvá do 25. listopadu.

AUTOŘI: MARCELA A JIŘÍ HRUŠKOVI