Na posledním zasedání o zmíněné částce rozhodli slánští zastupitelé na návrh člena koalice Tomáše Richtra (Unie pro sport a zdraví). „Zdrojem finančních prostředků bude snížení částky v položce intenzifikace čistírny odpadních vod Slaný," upřesnila mluvčí radnice Dagmar Lánská.

S protinávrhem vystoupil opoziční zastupitel Martin Hrabánek (ODS). Navrhl, aby se o částku půl milionu korun zvýšil raději rozpočet mateřským školám, které o stejné peníze letos přišly. Podle jeho slov by to mateřinkám výrazně pomohlo, kdežto pro potřeby fondu jsou to prakticky jen drobné.

Finanční podpora, za kterou si mohou Slaňáci už osmým rokem opravovat svoje domy, je od počátku prioritně určena na fasády nemovitostí, tedy na to, co je viditelné při pohledu z ulice.

Jedinečný nápad

S nápadem přišlo před sedmi lety někdejší vedení města v čele s tehdejším starostou, občanským demokratem, Ivo Rubíkem. Nevratná finanční injekce byla od počátku vnímána jako motivace pro Slaňáky, kteří se tak snáze rozhodují přistoupit k rekonstrukci domu.

Jen v prvním roce existence fondu město poskytlo na celkem 38 projektů částku 3,1 milionu korun, přičemž soukromí majitelé k tomu přidali svých 14 milionů korun. Podle Rubíka to byl přesně ten efekt synergismu mezi městem a občany, o nějž radnici od počátku šlo.

„Naším záměrem bylo, aby se celkově změnilo image Slaného a navíc měli občané pocit, že za nimi město stojí a má pro ně zájem něco udělat," řekl Ivo Rubík před čtyřmi lety.

Přestože se ve slánské městské pokladně při nastolených úsporných opatřeních letos více než půl milionu korun pro fond patrně nenajde, Slaňáci pevně věří, že to nejsou poslední peníze přisypané do tohoto oddílu.

Názor občanů

„Byla by škoda takovou akci utnout. My jsme o podporu města požádali někdy před šesti lety. Přemluvily nás k tomu naše děti, ať to zkusíme. Museli jsme vyplnit dokumenty a držet se stanovených parametrů.

Upřímně, ani jsem moc nedoufala, že budeme mezi tolika žadateli úspěšní, ale podařilo se a na fasádu a zateplení domu jsme nakonec dostali téměř sedmdesát tisíc korun.

Ty opravdu člověk na ulici nenajde. Osobně mohu takový počin jedině pochválit," říká důchodkyně Jana Hájková ze Smečenské ulice, která možnosti nabízené fondem využila.