Stany a veškeré příslušenství potřebné k závodu na poli za hasičárnou rozložilo letos 143 soutěžících v kategoriích mladších a starších žáků. Nejen díky šikovným a nadšeným dětem a jejich vedoucím, ale i zásluhou týmu rozhodčích a v neposlední řadě těch, kteří se starali o výtečnou krmi a doprovodný program, se letošní okresní finále Plamenu vydařilo.

Do krajského kola (Vlašim 21. – 22. června) letos postoupili starší žáci z SDH Vraný.

Své malé i větší reprezentanty poslali letos do souboje mladých hasičů obce: Žilina, Plchov, Brandýsek, Lhota, Vraný, Stehelčeves, Braškov 
a Hřebeč.

Závod má bezmála čtyřicetiletou tradici a je s celorepublikovou působností. Cílem hry je rozvíjet dětské znalosti, dovednosti a vědomosti v oblasti požární ochrany. Jedná se o celoroční mimoškolní aktivitu dětí se zájmem o požární sport. Vyhlašovatelem hry Plamen je Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Jedním z těch, kdo stáli u zrodu hry je i Jan Šilhán ze Hřebče. „Tehdy jsem sedával na Ústředním výboru svazu požární ochrany Československé republiky v komisi mládeže. Dali jsme s ostatními členy hlavy dohromady a říkali si, že bychom měli vymyslet hru, která bude celoroční, složená z různých disciplín a bude pro různé kategorie.

Vymysleli jsme proto Plamen, jehož tradice se drží dodnes. Jsem za to rád. Akorát dětí ubývá. Je velice těžké získávat nové členy. Pro děti je mnohdy pohodlnější sedět u počítače. Naopak někde se hasičskému sportu věnují celé rodiny,“ říká Jan Šilhán.

Odněkud letos proto přijeli třeba jen mladší žáci. Jinde postavili družstvo zase jen ze starších.

Výsledky soutěže

Mladší žáci:

1. SDH Brandýsek

2. SDH Stehelčeves

3. SDH Plchov

Starší žáci:

1. SDH Vraný (postup do kraje)

2. SDH Lhota

3. SDH Braškov