Jak Kladenskému deníku prozradil předseda sdružení a hlavní organizátor Jiří Janouškovec, uspořádat akci umožnil fakt, že rybník se stal majetkem města.
Pro návštěvníky byl na hladině připraven bohatý program. Závodit mohli v rychlostní kanoistice, slalomu, převozu vody v nádobě od jednoho břehu ke druhému nebo lovu velryby, tedy harpunování plovoucí duše.

„Všichni účastníci dostali diplomy, ti nejlepší poháry, medaile a věcné ceny. Měli jsme obavy z počasí, ale příjemně nás překvapilo, stejně jako účast lidí," poznamenal Jiří Janouškovec.

V doprovodném programu pak předvedli mladí dobrovolní hasiči ukázku útoku na vodu.

„Příští rok bychom v této akci chtěli pokračovat s tím, že připravíme ještě více disciplín určených dětem," prohlásil hlavní pořadatel.´

Spokojena byla i brigádnice ze stánku s občerstvením Šárka Petržílková ml. z Buštěhradu. „Konečně je rybník využíván pro občany města. Kšefty jdou dobře. Největší zájem lidí je o kávu a fornetti," svěřila se brigádnice.

Občanské sdružení Buštěhradské fórum má v současnosti čtyřiadvacet členů. Vzniklo před necelým rokem za účelem vydávání časopisu Buštěhradské listy. Když se to podařilo, aktivita členů neskončila.

„Rozhodli jsme se pak uspořádat některé kulturní akce, Připravili jsme přednášky o historii, například o Anně Marii Františce Toskánské, někdejší majitelce buštěhradského panství, která městečko zvelebila, nebo také koncert barokní hudby v místní kapli," doplnil Jiří Janouškovec.