Celkové náklady na deratizaci se vyšplhají k jednomu milionu korun, z toho jen pro město Kladno částka činí téměř čtvrt milionu korun.

„Deratizace je sice nákladná činnost, ale umožňuje udržovat populaci potkanů žijících v kanalizačních stokách v přijatelných mezích. Naši snahu regulovat hlodavce maří ale ti, kteří si pletou výlevku či záchodovou mísu s odpadkovým košem. Díky nim dostávají hlodavci v kanalizaci pravidelné přísuny potravy. A nově se mezi ně řadí převážně senioři, kteří pravidelně doplňují na určitých místech potravu pro toulavá zvířata a pak jsou překvapeni, když jejich občerstvovací stanici hojně navštěvují právě potkani," řekl Vladimír Dragoun, manažer provozu kanalizace SVAS.

Poslední dvě teplé zimy a dostatek potravy se příznivě projevil na vysoké porodnosti potkanů, což dokládá značné množství výkalů na vyvýšených místech po otevření poklopů kanalizační šachty, ale i záznamy z kamer používaných při kontrolách potrubí.

„Nástrahy se pokládají na podesty v kanalizaci a tak mohou potkani při svém putování kanalizací tyto občerstvovací stanice navštívit. Ke zvyšování potkaního apetitu se používají požerové nástrahy schválené Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, dále jedové papírové a plastové staničky a výstražné samolepicí nálepky. Pro maximální účinnost zredukování počtu hlodavců je celoplošná deratizace prováděna na jaře a na podzim,"uvedla mluvčí vodáren Lenka Kozlová.

Letos bude oproti loňsku o čtyři procenta více nástrah, o pět procent se pak zvýší opakovaná deratizace. V rámci celoplošné roční deratizace bylo v loňském roce využito skoro 19 tisíc kanalizačních vstupů s více než třemi tunami návnady.