„Chtěli jsme aby to děťátko mělo něco hezkého," uvedl Ladislav Marek.

Kladenský deník v úterý navštívil primáře dětského oddělí nemocnice Petra Lyera a předal mu pro holčičku poukaz. „Jsme rádi za každý dar pro děti, protože zdravotnictví peníze nemá a nemocnice si nemůže dovolit koupit nové věci pro malé pacienty," vyjádřil se primář Lyer.

Liliana Čermáková, jak bylo nalezené nemluvě pojmenované, se má dobře. Je zdravá a všechna vyšetření dopadla v pořádku. „V tuto chvíli bychom jí už klidně přeložili do kojeneckého ústavu, ale není v něm místo. Čekáme, až nám dají pokyn," vysvětlil primář.

Liliana je už čtvrté miminko, které bylo do vyhřívané schránky u pavilonu D odloženo. Babybox tak už zachránil tři holčičky a jednoho kluka. Nemluvňata dostala jména: Anežka Česká, Jan Vančura, Judita Zimová a Liliana Čermáková.

„Čtyři miminka podle mého názoru docela jdou, mohlo by jich totiž být mnohem více," podotkl Lyer.
Když je zachráněné děťátko z nemocnice posláno do kojeneckého ústavu, ztrácí s ním lékař kontakt.

„Ale občas mi podá zprávu zakladatel babyboxů Ludvík Hess, jenž má v některých případech vazby na nové rodiče dětí. Zpětně tak nějaké informace máme," dodal primář.

Jako lékař a primář dětského oddělení Petr Lyer s babyboxy souhlasí. „Pořád se o nich diskutuje, zda mají být nebo ne. Myslím si, že ano. Protože je pořád lepší, když dítě skončí v babyboxu, než když ho pak někde naleznou mrtvé. Pokud to matka nezvládne, nebo se o něj nechce starat, je tato volba samozřejmě lepší," vyslovil svůj názor Lyer.

Chcete také pomoci dětem, které musí nějaký čas strávit v nemocnici? Máte doma dětské oblečení, ale třeba také hračky nebo knížky pro malé čtenáře, jež už nepotřebujete? Sbalte je do pytlů či krabic a odneste do dětského oddělení kladenského nemocnice. Věřte, že malí pacienti pro ně najdou uplatnění.

„Děti jsou někdy hospitalizování i delší dobu, čili oblečení využijí," uzavřel primář Lyer.