Od dnešního dne až do 30. října mohou zájemci shlédnout výstavu s názvem Divoká příroda ve zdevastované krajině, která je instalována v jinak nepřístupných starých koupelích bývalého černouhelného dolu.

Dalším tipem, jak strávit volné prázdninové dny, může být pro malé i velké návštěvníky komentovaná prohlídka skanzenu. Její účastníci se mohou těšit na dva prohlídkové okruhy. V rámci hodinového okruhu A se seznámí s prostory cechovny, projdou k jámové budově a prohlédnou si také těžní stroj Ringhoffer. Druhý, dvouhodinový okruh B navíc nabízí prohlídku dýmnice, Homole (ukázkové šachty), mechanické dílny a na závěr se budou moci pokochat pohledem na těžní stroj Škoda.

Po celé léto budou ve skanzenu ke shlédnutí i další zajímavé výstavy. Jednou z nich je výstava výtvarných prací dětí ze Základní umělecké školy sídlící v ulici 5. května v Kladně. Nese název Výtvarný vejvar na Mayrau a otevřena bude do 31. srpna.

Ti, kteří do skanzenu zavítají se svými ratolestmi, by si rozhodně neměli nechat ujít i výstavu S přesličkou do pravěku, která bude k vidění do konce července. Zavádí do doby, kdy na naší planetě žili dinosauři a rostly obří kapraďorosty. Doplněna je dílnami pro děti.

K cestě do skanzenu lze využít již tuto sobotu 16. července motoráček, který bude stavět také na kladenském hlavním vlakovém nádraží ve 13.05 hodin. Dále pak ve stejný čas z Kladna vyjede do skanzenu 27. srpna k příležitosti výstavy historických vozidel. Soupravou s rychlíkovými vozy bude možné jet také 10. září na Den horníků a 28. října opět motorákem na Den Středočeského kraje.