VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Senzace: Houbaři už nosí plné koše

Kladno - Houbaření je tradiční sezonní záležitost. Dobrá smaženice je pro několikahodinové chození po lese dostatečnou motivací.

6.6.2009
SDÍLEJ:

První letošní hřiby našla Iva Slováková v Kladně už 19. květnaFoto: Foto:Deník/Daniela Řečínská

Kapesní atlas hub u sebe každý nenosí a nezbývá tedy než doufat, že nalezená houba je jedlá. Mnoho kaskadérů-labužníků už na svou neznalost doplatilo. Proto jsme se zeptali odborníka na několik základních rad.

„Nikdy nesbírám houby, které dokonale neznám. Tak by mělo znít hlavní pravidlo každého zodpovědného houbaře,“ vysvětluje předseda Mykologické klubu v Unhošti Jiří Véle.

„Praktický houbař s jistotou rozeznává jen několik málo druhů, které jsou generacemi prověřené a označené za dobré a jedlé,“ dodává.
Navzdory základnímu pravidlu dochází každý rok k případům otravy, které nekončí smrtí pouze s notnou dávkou štěstí. Nezkušení houbaři si lehce spletou jedovaté houby s jedlými.

„Nejvíce otrav je v České republice po požití muchomůrky zelené. Možnost záměny je za různé druhy žampionů, bedel nebo holubinek,“ varuje odborník.
Zažitá tradice přisuzuje začátek hlavní houbařské sezony na druhou polovinu července, podle počasí chodí houbaři sbírat až do prvních listopadových dní. Ivan Slovák přinesl plný koš hřibů kovářů už 19. května.

„Šli jsme na procházku se psy do lesa. Jen tak ze zvyku jsem se koukal po houbách a nestačil jsem se divit. V půlce května jsem nosil domu májovky a najednou hned koš hřibů. Od té doby jsme podnikli tu samou procházku už pětkrát a ani jednou jsme se domu nevrátili s prázdnou. Včera jsme si dokonce přinesli hřib pravý,“ vypráví o svém nečekaném nálezu.
Z odborného hlediska není výskyt hřibovitých hub v květnu tak neobvyklý.

„Růst hub ovlivňuje vláha, složení lesa, intenzita slunečního svitu a míra živin v půdě. Proto je můžeme nalézt už z jara na osluněných a alespoň trochu vlhkých místech. Houby lze hledat prakticky všude v lesích, na loukách, stepích, v mokřadech i slaniscích. Prakticky neexistuje oblast, kde by se houby nevyskytovaly. Rostou po celý rok, v zimě nalezneme hlívy, penízovky a pařeznice, na jaře smrže, ucháče a známé májovky, v létě klasické hřiby, ryzce a holubinky,“ ujasňuje neznámá fakta Jiří Véle.

V Melicharově vlastivědném muzeu v Unhošti pořádá Mykologický klub každý poslední čtvrtek v měsíci besedy o houbách.
Zájemci můžou přinést i nalezenou houbu, o které se chtějí něco dozvědět. Součástí činnosti je i vycházka do lesa v okolí Unhoště, která se koná dne 6. června od 8.45 hodin. Nebude chybět ani odborný výklad. Pro všechny houbaře by mělo platit, že les je chrám a proto by se měl každý jako v chrámu chovat. Sbírat jedlé houby, které bezpečné zná a ty jedovaté obdivovat. Nic neničit, do ničeho nekopat. Vážit si toho, že houby jsou.

Autor: Daniela Ředitelka

Místo události:
6.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vysněné dětské postele

Hasiči museli zasahovat při požáru v dýchací technice.
3

V Unhošti hořelo v průmyslovém areálu, sklad hnojiv byl v ohrožení

Škola vaření: co s patizonem, zeleninou ve tvaru létajícího talíře?

Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává.  Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?

Rytíř Jakub Strnad: Nesmíme plašit

Kladno - Bez jednoho dne to byl rok, kdy hokejisté Kladna podlehli na svém ledě v přípravě pražské Slavii 1:9. V úterý s Pražany také prohráli. 

V Olovnici vyučovali dědci!

Olovnice – Fotbalový Memoriál Ládi Poteckého v Olovnici překvapivě vyhrála místní stará garda!

Kulturní mix: Dožínky, posvícení, loučení s prázdninami a rybářské závody

Kladensko - Přinášíme několik tipů na kulturní akce v regionu v následujících dnech. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení