Cvičení mělo za cíl prověřit transport většího počtu zraněných a jejich následné přijetí na centrálním příjmu nemocnice. Neštěstí mělo simulovat reálnou situaci, při které je postiženo větší množství lidí, například požár domu či jeho částečné zřícení.

„Netrénujeme vlastní zásah v místě mimořádné události, ale to, jak zvládneme převoz většího množství zraněných a zda nemocnice zvládne hromadný příjem pacientů, jejich roztřídění, ošetření a postoupení dále v systému ošetření," vysvětlil Kladenskému deníku Jakub Vachek, vedoucí pracoviště krizové připravenosti středočeských záchranářů.

Počtem zraněných a velikostí zásahu se jednalo zatím o největší cvičení určené pouze záchranářům a kladenské nemocnici. „Bylo důležité vyzkoušet si vzájemnou spolupráci. Sice ji v rámci naší práce prožíváme každý den, ale většinou se jedná jen o jednotlivé pacienty. I když poslední dobou se stává, že zásahů s větším počtem zraněných je o něco více. Většinou se jedná o hromadné dopravní nehody, ale také kolize vlaků či autobusů," dodal Jakub Vachek.

Ze záchranné služby se cvičení zúčastnilo deset zdravotníků, ovšem, jak podotkl Jakub Vachek, při skutečném zásahu by to byl úplně jiný počet. Příprava – maskování figurantů a dalších provozních nutností, včetně zásahu samotného trvala zhruba pět hodin. „Cvičení skončí ve chvíli, kdy nemocnice bude mít všechny od posádek převzaté pacienty vyšetřené a bude je dále směrovat na další konkrétní oddělení, například na rentgen, operační sály či JIP," uzavřel Jakub Vachek, vedoucí pracoviště krizové připravenosti.

Za kladenskou nemocnici se k úterní akci vyjádřil její ředitel Vladimír Lemon. „Pro nemocnici jsou podobná cvičení ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou důležitá. Cílem je především připravit nemocniční personál na příjem většího počtu raněných v případě mimořádné události," uvedl.

Role zraněných si vyzkoušeli studenti Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Kladno. Před samotnou akcí je čekalo maskování a také podrobné vysvětlení toho, jak se mají chovat. „Jsou zde studenti druhého, třetího i čtvrtého ročníku. Zároveň jsou to pravidelní účastníci kroužku první pomoci. Tato zkušenost je pro ně přínosná a navíc ji berou jako odměnu. Také proto všichni měli o účast zájem, i když jsme moc nevěděli, do čeho vlastně jdeme, jen, že to bude hromadné neštěstí," uvedla Jitka Svobodová, zástupkyně ředitelky Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Kladno.