Ten, kdo je pánem svého času a zorganizuje si práci tak, aby týden na dovolenou s dětmi vyšetřil, tráví většinou jarní prázdniny na horách. Pokud je sněhu dostatek, je to ideální představa rodinné dovolené na lyžích.

Ti, co lyžování neholdují, využijí čas alespoň k pobytu v přírodě, mimo domov, na chalupě, nebo u rodičů na venkově. Pokud dovolenou v zaměstnání dostane jen jeden z rodičů, nebo je-li na rodičovské dovolené, nastává leckdy situace, kdy týden s dětmi stráví pouze on. Ten druhý je od rodiny na tu dobu chtě nechtě odtržen.

Problém nastává, když rodinné možnosti ani finanční situace nedovolí zajistit pobyt rodině s dětmi mimo domov, v horách nebo přírodě. Týden doma se dá s dětmi celkem obstojně „proflákat".

Je-li však v rodině dvě a více dětí, může takový týden rodičům i dětem těžce zhořknout, nejen nudou, která nastane celkem záhy, ale i následky dovádění dětí bez jasného programu.

Ano, děti od určitého věku si umí najít zábavu samy, ale s postupem času se jejich nápady stávají spíše hrozbou pro ně samotné i pro jejich okolí. Leckteří rodiče jsou nuceni situaci řešit tím, že si prázdniny takzvaně rozdělí, každý má třeba jen den či dva dovolené a zbylé dny poprosí o pomoc babičky a dědečky. Avšak pouze za podmínky, že prarodiče nejsou stále pracovně aktivní. Koneckonců podobným způsobem si mohou vypomoct i přátelé a děti si v průběhu prázdnin vzájemně pohlídat.

Pro ty, kteří takové možnosti nemají, pak už zbývají jen varianty neplaceného volna, nebo naopak zaplacení jednorázových výletů či týdenních programů pro děti. Tyto možnosti nabízí takzvaná střediska volného času, ať už na Kladně Labyrint, středisko volného času, vzdělávání a služeb, nebo ve Slaném Ostrov Dům dětí a mládeže.

V nabídce Ostrova jsou například půldenní výlety do pražského planetária, muzea voskových figurín, nebo kladenského aquaparku či téměř celodenní výlet do Stanice přírodovědců v Praze. V odpoledních hodinách pak nabízí kroužek výtvarných technik.

Kladenský Labyrint připravil pro děti jednak pětidenní pobytový tábor na téma Letopisy Narnie, ale také „mimoňské" hry, kterých mohou rodiče s dětmi využít po celý týden, nebo jen v jednotlivé dny. Zajištěn je celodenní program, pedagogický dozor, svačiny i oběd a především hry v přírodě i v zázemí budovy.

AUTOR: LUCIE DOBEŠOVÁ