S futbolinem začínal přibližně před deseti lety. Jako kapitán vybojoval v týmu SK Buštěhrad ve druhém ročníku prestižní soutěže La liga B.C. první místo.

Životní cesta ho pak na nějaký čas zavedla do Litvínova, kde založil jinou kvalitní La ligu Sever. Po návratu na Kladensko vznikla z jeho popudu další futbolinová liga, tentokrát s názvem La liga Revolta. Určena je nováčkům a začínajícím týmům. Letos se koná její druhý ročník.

„V současné době se jí účastní osm týmů. Zápasy se hrají každý týden. Týmy se mezi sebou střetávají dvakrát, jednou na domácím, podruhé na soupeřově hřišti," popsal systém soutěže Vladimír Baránek. „Mezi La ligou B.C. a naší La ligou Revolta není konkurence. První hrají zkušení hráči, druhou nováčkové. Naopak. týmy s obou lig se setkávají na různých turnajích, což je určité oživení. Už se dokonce stalo, že některé týmy od nás, přestože hrají chvíli, dokázaly porazit týmy, jež se futbolinu věnují už třeba deset let," vysvětlil Vladimír.

Uplynulý víkend uspořádal v pražském klubu Modrá Vopice mistrovství České republiky ve futbolinu. Potvrdilo se, že Kladensko je Mekkou stolního fotbálku v naší zemi. Týmy odsud obsadily na mistrovství hned pět prvních míst, když zlato vybojovalo družstvo Deža neví (Dominik Stříbrný a Jan Utěšil), stříbro Židi (Daniel Karl a Tomáš Repaský) a bronz Půl bobra (Filip Gibiš a Adam Husák).

„Příští rok bych chtěl šampionát zopakovat právě v Kladně. Místa konání bych rád střídal, to znamená třeba třetí ročník v Mostě a tak dále," prozradil Vladimir Baránek.

Už 25. května se v Buštěhradu koná turnaj pro nováčky ve stolním fotbálku, který je takzvaně open. „Přihlásit se může každý, tedy i hráči, kteří by si chtěly futbolin zkusit proti jiným hráčům a nejsou nikde organizováni," vysvětlil Vladimír s tím, že kontakt na něj mohou zájemci najít na internetových stránkách La ligy Revolta.

Využít ho mohou například i majitelé restaurací a barů, kteří by měli zájem o pronájem futbolinových stolů. Hraní i organizace ligy a různých turnajů mu zabere desítky hodin měsíčně. „Samozřejmě už také stárnu, mám dceru, takže už to není, co to bývalo. Přesto mi futbolin stále zabírá hodně času. Stolní fotbálek je pro mě srdeční záležitostí a největším koníčkem. Mladí lidé díky němu nechodí do hospod jen chlastat a hulit, ale najdou zde i jinou zábavu. Vzniká tak bezvadná komunita. Prostřednictvím futbolinu jsem také poznal spoustu kamarádů i svou přítelkyni," svěřil se.

A jaká je podle něj nejlepší taktika pro začínající hráče vedoucí k jejich zlepšení? „Hrát, hrát a hrát. Účastnit se různých turnajů, střetávat se s jinými soupeři, nejlépe s těmi nejlepšími. Snažit se od nich okoukat různé taktiky a pak si je na trénincích zkoušet," radí Vladimír Baránek.