VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kapři na vánoční stůl bezpochyby patří

Kladensko - Kapra namodro, načerno nebo v trojobalu. Jak komu chutná. V každém případě, jdou na odbyt v těchto dnech zejména ti z jihočeských rybníků. Jak Kladenský deník zjistil, jen ve Slaném jich denně pár desítek hodin před Štědrým dnem prodají kvanta.

22.12.2011 3
SDÍLEJ:

Slánští prodejci kaprů Libor Holec a Milan TichýFoto: Foto:Deník/Kateřina Husárová

Dvojice prodavačů Milan Tichý a Libor Holec mají kapřích kabrňáků ve čtyřech kádích denně sedm až osm metráků a dodavatel stále zásobuje čerstvými kousky.

I přání kupujících jsou specifická. Jedni chtějí kapříka užít doma ještě ve vaně jako podívanou pro děti a druzí nepříjemné zabíjení nechají raději na odbornících. Podle přání si domů odnesou také vnitřnosti do polévky. „Brigádně si prodejem kaprů přivydělávám před Vánoci druhým rokem. Polovina lidí si odnáší domů živou rybu a další ji chtějí od nás zabít a vykuchat přímo ve stánku, aby s tím neměli práci a nepořádek,“ řekl Milan Tichý.

Přestože vystudoval vodňanskou rybářskou školu, potvrzuje, že na Kladensku není snadné se v tomto oboru mimo sezonu uživit, a tak i on využívá znalosti řemesla více méně jen v předvánočním čase. Jinak pracuje jako operátor na kladenské výrobní lince. Jako znalec ryb amatérské vánoční zachránce kaprů předem varuje.

„Vypustit koupenou rybu do chladné vody, ať už rybníka nebo řeky, může být spíše její smrt. Ryba dokáže vyrovnat teplotu 3 4 stupně Celsia, ale pokud ji má rodina několik dní ve vaně v bytě v chlorované vodě, a pak se kvůli dětem rozhodne jí darovat život, je to obyčejně pro rybu teplotní šok, který nepřežije,“ varuje dobrodince Milan Tichý.

Ani k prodavačům nejsou ale mnohdy prosincové teploty nejpříznivější. Jak vzpomíná jeden z dvojice, Libor Holec, jindy lesák a kladenský úředník, který si prodejem kaprů brigádně přilepšuje šestým rokem, byly před dvěma lety mrazy snad nejukrutnější. „Bylo i minus šestnáct stupňů a to je opravdu hodně. Pracovalo se velice špatně, protože nám při kuchání a porcování doslova přimrzal nůž ke stolu. Vloni byl velký mráz naštěstí jen jeden den. Bylo minus dvanáct,“ vylíčil Libor Holec.

Letos počasí zatím prý ujde, ale za dvanáct hodin denně na mraze, je i urostlým chlapíkům poněkud chladněji. V zavazadlovém prostoru služební dodávky mají proto termosky. Nabízí se myšlenka, že si dopřávají lahodný groček. Opak je pravdou. „Kdepak. V termosce máme jen čaj. To by to dopadlo s grogem. Musíme být pohotoví a také řídíme auto. Něco ostřejšího si dopřejeme až večer doma,“ usmál se Milan Tichý. Podle svých slov pomáhá v tento čas horká koupel a domácí pálenka.

Když netrápí počasí, pozlobí či pobaví prodejce kaprů občas snad jen prazvláštní požadavky některých zákazníků. „Speciální prosby mají asi nejčastěji Asiaté. Jeden po mně chtěl kapra z jedné strany zbaveného šupin a z druhé strany docela bez kůže. Další požadoval jen oči z ryby. Jiní zákazníci zase nakoupí i deset čtyřkilových kaprů. Asi pro celou vesnici. V úterý tu byl jede. člověk, řekl, že si bere kapra na chov do svého rybníku,“ vylíčil prodavač Milan Tichý.

V každém případě největší nápor zákazníků očekávají prodejci od dnešního dne, kdy budou doslova v jednom kole. Jak prozradil prodavač, jihočeští rybáři šlechtí v současné době novinku - kapra, který bude mít zvýšený obsah omega 3 mastných kyselin. Bude tedy, podle odborníků, ještě zdravější. Zákazníci by mohli první takovou rybu dostat na stůl zhruba do pěti let.

ReceptMilana Tichého na rybí polévku
Omyté rybí hlavy, odřezky ploutví a vnitřnosti uvaříme zhruba ve třech litrech vody. Vývar přecedíme přes sítko, aby byl čistý a bez pevných zbytků. Na sádle osmažíme dozlatova asi čtyři až pět cibulí (30 dkg) a zalijeme vývarem. Poté přidáme do hrnce kořenovou zeleninu - celer, pastyňák a mrkev. Té méně, aby polévka nebyla příliš nasládlá. Přidáme nakrájená játra a maso obrané z hlav a další vnitřnosti, které chceme v polévce mít. Vývar ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem - toho asi 1/2 kávové lžičky. V pánvi nebo malém kastrůlku usmažíme na másle světlou jíšku z hladké mouky. Přidáme k vývaru a necháme deset až patnáct minut provařit. Do téměř hotové polévky nakrájíme nadrobno mlíčí, případně nadrobíme rybí jikry zbavené blány. Povaří se již jen krátce. Nakonec pro zjemnění chuti lze přidat kelímek smetany, nejlépe třicetiprocentní.

Autor: Kateřina Husárová

22.12.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Stahl stál poprvé v bráně Kladna od začátku utkání.

Stahl řešil neplánované pády na led, ale premiéru mezi Rytíři si pochval

Kladno - Kadaň 3:2.

Mladíček Stahl dovedl Rytíře k těsné výhře v Kadani

Nedaleko Slaného se srazila tři auta

Slaný - Kladenští policisté z dopravního inspektorátu vyjížděli v pondělí 16. října k dopravní nehodě, která se stala dopoledne nedaleko Slaného.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Libušín přišel o Nika, přesto bral tři body

FOTO: Kladensko – Šestibodový víkend pro kladenské chrty závodící s čelem tabulky I. A třídy. Hřebečská parta tedy chrty proti slabému Mníšku moc nepřipomínala, ale i tak brala výhru 3:1. Libušín uspěl na horké půdě v Cerhovicích 4:2, ale po změně stran také klopýtal.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení