Řeč je o podzemních kontejnerech, se kterými mají velmi dobré zkušenosti například v Králově Dvoře na Berounsku. Takových kontejnerů by mělo být na území Kladna zbudováno celkem třicet, přičemž práce potrvají nejpozději do konce května 2018.

„Projekt pomůže především celkovému vzhledu veřejného prostranství a usnadní udržování pořádku v ulicích, což je jeden z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli pro podzemní kontejnery v těchto lokalitách,“ vysvětluje kladenský primátor Milan Volf.

V rozpočtu Kladna na výstavbu podzemních kontejnerových stání letos vyčleněno 27 milionů korun, přičemž celý projekt by měl vyjít zhruba ještě o dalších osm milionů dráž. Vedení města se ovšem podařilo na tento projekt získat dotaci, která pomůže s financováním.

Primátor Kladna Milan Volf.
Soud rozhodl. Kdo je vítězem politické rozepře?
Český reprezentant Tomáš Plekanec.
Plekanec: Bylo by rouhání vyhlašovat konec v repre

„My bychom projekt realizovali tak jako tak. Jedná se totiž o jeden ze zásadních, které do Kladna patří. Kontejnery významně pomohou například v centru města, kde zvýší komfort obyvatel, hlavně v místech, kde klasická kontejnerová stání nevypadají nejlépe,“ komentoval získání dotace ve výši 25 milionů korun vedoucí oddělení právních subjektů, kultury, tiskových a administrativních agend kladenského magistrátu Ladislav Pavlík. 

Podzemní kontejnery by měly najít své uplatnění například v ulicích V. Rabase, Moskevské, Vodárenské, Americké, ale také na náměstí Jana Opletala, náměstí Svobody nebo u Havlíčkova a Poštovního náměstí.

„Architekti vytipovali nejprve místa, kde je vhodné začít s budováním kontejnerů, protože není možné najednou udělat podzemní kontejnery po celém městě. Dále se řešili také technické věci týkající se obsluhy nebo například to, jak by měla vypadat nadzemní část. Podzemní kontejnery jsou skrze pozitivní věc, protože nahrazují něco, co je velmi nevzhledné, zapáchá a tak dále,“ dodal Ladislav Pavlík.

A s jakou se setkávají odezvou? Někteří lidé argumentují tím, že jsou příliš drahé a nejlevnější není ani jejich údržba a samotné vyprazdňování.

Podzemní kontejnery už tři roky fungují například v Králově Dvoře na Berounsku a ohlasy jsou pozitivní. Králův Dvůr se do jejich vybudování pustil jako první v regionu, v roce 2014 v první etapě byly vybrány lokality Počaply a sídliště Nad Stadionem, následovala další sídliště Pod Hájem.

Ilustrační fotografie
Na třídě ČSA bylo veselo, dva muži skončili v rukou lékařů
Ilustrační foto
Hmyz útočí ve velkém, počet alergií stoupá

„Máme na ně dobré odezvy, především se snížil nepořádek kolem kontejnerů,“ uvedl starosta Králova Dvora Petr Vychodil. A tak se Králův Dvůr možná stane v berounském regionu průkopníkem i dalšího typu kontejnerů, tentokrát polopodzemních. Starosta Králova Dvora pro ně má i vytipované místo. Tento nápad je ale zatím v plenkách.