Povolební vyjednávání pokračují také v pětapůltisícovém Stochově. Největší důvěru dali voliči současné místostarostce Miloslavě Becherové (ČSSD), která je ve své funkci už osm roků.

Zda ale usedne do čela radnice a vystřídá tak starostku Stanislavu Fišerovou (KDU-ČSL), která ve volbách posbírala o 53 hlasů méně, je zatím předčasné hovořit.

Kladenskému deníku dosavadní starostka sdělila, že 
v každém případě respektuje vůli občanů a do dalších jednání jejich strana vstupuje 
s plnou podporou vítězky.

„Hned po volbách jsem paní místostarostce řekla, pokud mě bude chtít vystřídat, ať 
s našimi hlasy počítá stoprocentně. S vedením sociálních demokratů se sejdeme v pondělí.

Zda bude i nadále ve Stochově vládnout dosavadní koalice složená z lidovců, sociálních demokratů a komunistů, je otázkou. ČSSD, stejně jako druzí v pořadí KDU-ČSL, získaly tentokrát po pěti mandátech.

Stejný počet zastupitelů má i sdružení nezávislých kandidátů a STAN Pro rozvoj Stochova. Komunisté získali mandáty jen tři, stejně jako občanští demokraté.

„Řadu jednání máme už za sebou a zbývá nám sejít se ještě s komunisty a lidovci. Dosud jsme poslouchali návrhy stran či jejich představy. Více ale říci zatím nemohu. 
V každém případě si myslím, že volby jsou o lidech, ne 
o stranách,“ odpověděla místostarostka Becherová.

Na to, zda jí dosavadní rozložení radnice, s nímž roky spolupracovala, vyhovovalo, odpověděla vyhýbavě. „My si kolegy nevybíráme, je to vůle lidí. Máme však jedno společné stanovisko, všichni zvolení chtějí pracovat pro město,“ dodala.

Kladenský deník oslovil 
i třetího úspěšného ve volbách ve městě – sdružení Pro rozvoj, které by díky počtu mandátů nemuselo skončit v opozici. V jeho řadách jsou, kromě dalších lidí, také někteří bývalí členové ODS, včetně někdejšího starosty Jindřicha Sybery.

Ten byl v čele města celkem 12 let až do roku 2006, dále jako zastupitel.

„Osobně nemám ambice sedět na radnici, jelikož mám firmu a už bych na to neměl ani čas, ale určitě chceme jako sdružení, jež dostalo pět mandátů, mít podíl na možnosti řídit město 
a mít svoje zastoupení v radě, která je v našem případě sedmičlenná,“ řekl Jindřich Sybera.

Podle jeho slov se programy jednotlivých stochovských volebních subjektů natolik prolínají, že shodu určitě naleznou. „Ve Stochově to základní, co občané potřebují, máme vyřešené.

Ať už jsou to škola, školka, dopravní obslužnost či zdravotnické služby. Nechybí ani kanalizace.

Naším společným cílem je dokončit úpravu a zateplení domů stejně jako posílení volnočasových aktivit pro seniory 
a v neposlední řadě mladé lidi, aby nám nesklouzávali ke kriminalitě,“ uzavřel Sybera.