„Odchyt koček je prováděn na základě stížnosti 27 nájemců domu ve Vítězné ulici. Stížnost došla už v květnu na odbor investic a správy majetku.

Občané si stěžovali na dlouholeté porušování dobrých mravů spočívající v krmení zdivočelých koček ve sklepeních domu s číslem popisným 2959 jednou z nájemnic a požadovali nápravu stavu.

Kontrola

Kontrolou byl v místě potvrzen výskyt většího počtu neočkovaných koček, silný zápach z výkalů a extrémní výskyt blech. Opakovaně bylo poškozeno zabezpečení sklepů. Reálné bylo i zdravotní riziko vyplývající ze zjištěné situace," upozorňuje mluvčí kladenského magistrátu Vilém Frček.

Podle jeho slov je nejprve nutné provést dezinsekci sklepů. I po ní je v jejich prostorech výskyt blech velmi silný. Odchyceno bylo pět zvířat, která byla umístěna do útulku v Tmani u Berouna a u paní Stančevové.

Dalších pět zvířat žijících ve volném prostoru ve vedlejší ulici ČSA by mělo být odchyceno a odvezeno v příštích dnech. Zbylé kočky se skrývají v topných kanálech.
I v těchto kanálech je extrémní výskyt blech.

topných kanálů se mohou kočky do sklepních prostor bytových domů znovu rozšířit. „Zabezpečení sklepů proti vniknutí koček je krmiči opakovaně poškozováno.

V topných kanálech je problém obdobný – blechy i zápach. Zaměstnanci společnosti Tepo tam už odmítají vstupovat a pochybuji, že by do nich vlezl kdokoli z veřejnosti, aby se o reálném stavu přesvědčil," řekl mluvčí magistrátu.

Odchyt


Jak dále pokračuje mluvčí magistrátu, v místě byla nalíčena odchytová past a aby byla účinná, tedy aby kočky chodily cestou, kde byla past s návnadou umístěna, nechali jsme zaslepit dva vstupy, kde jinak docházelo k masivnímu krmení koček.

Kočky využívající nadbytečnou nabídku potravy v bezprostředním okolí kanálů se dají chytit podstatně hůře (nemají důvod lézt do pasti). Kanály jsou však velmi rozsáhlé (s dalšími výlezy) a zabezpečení šachtic neznamená, že zde kočky zajdou hlady a žízní.

„Pracovník odboru životního prostředí zde potravu umístil do odchytových sklopců a pravidelně dvakrát denně je kontroloval.

Svévolné ničení zabezpečení šachtic nyní velmi ztěžuje dokončení odchytu. Kvůli výskytu koček není dlouhodobě možné provést v topných kanálech deratizaci což se projevuje zvýšeným výskytem potkanů," uzavřel mluvčí Vilém Frček.

Kočky našli mrtvé

Přestože magistrát dělá pro odchyt koček i pohodlí nájemníků maximum, aktivisté jsou přesvědčeni o tom, že věc se má trochu jinak. Včera navečer zavolal jeden z aktivistů opět do redakce Kladenského deníku, kam oznámil, že v Rozdělově našli mrtvé kočky.

„Na trávě ve křoví mezi čtvrtým a pátým věžákem 
v Rozdělově jsme našli jednu kočku mrtvou a jedno mrtvé kotě ve sklepě v pátém věžáku a jedna černá kočka je apatická, nehýbe se a leží a prská za pátým věžákem ve směru od Rozdělova.

V případě mrtvých zvířat se domnívám, že jde o mrtvoly koček, které byly v suterénu buď zazděné nebo nějak zavřené a nebo je někdo otrávil. Společně s dalšími dobrovolníky podáme na policii hromadně trestní oznámení na neznámého pachatele," řekl v pátek večer Ladislav Kníže z Kladna.

Město se distancuje

Na to mluvčí kladenského magistrátu rovněž v pátek večer zareagoval se slovy, že se od této skutečnosti vedení Města Kladna distancuje.
„Jsou to dvě naprosto odlišné věci.

Nikdo neví, jak a kdy se mrtvé kotě do sklepa dostalo, ani kde se vzala mrtvá kočka ve křoví. V každém případě odmítáme, aby se tato záležitost spojovala s aktivitami, které město a kladenská společnost Tepo provádí v suterénech rozdělovských věžáků," uzavřel Vilém Frček.