Rozhovor

Kdy jste vůbec začali přesně?

Bylo to v roce 1993 a tehdy bylo 24 dětí. Dneska jich máme přes sto sedmdesát. Je to i díky tomu, že máme také děti malinké v předškolním věku. Nejhorší je, že v deváté třídě končí právě ve věku, kdy už se naučily zpívat (úsměv).

Koho toho před dvaceti lety napadlo založit sbor, vás?

Mě a tehdejší paní ředitelku Zuzanu Malou, protože jsme obě hudebnice. Dneska už sice ředitelkou není, ale pomáhá nám stále. Já měla hudební východu vystudovanou, ale vedla jsem původně spíš menší kroužky.

Zaháčkovala mne až paní ředitelka, když přišla s nápadem, jestli něco takového nechci zkusit. Měly jsme štěstí, že hned první třída byla velmi talentovaná. Čtyřiadvacet zpívajících dětí, tím to celé začalo a tenhle rozjetý vlak už nejde zastavit (úsměv).

Máte nyní celkem sto sedmdesát dětí. To už musí být životní náplň…

To opravdu je. Soboty, neděle a teď už ani Vánoce pro mě neexistují. Ale děti už mám veliké, tedy to tolik nevadí. Naopak jsem ráda, že děti i vnoučata zpívají také, byť ne u mě, nebydlí v Kladně.

Učíte zpívat pouze děti z vaší školy?

Ano. Jsme škola z rozšířenou hudební výchovou, kdy děti zpívají tři hodiny týdně plus mají dvě hodiny sbor. Hodina z toho je flétna, kterou se učí od první třídy.

Prý jezdíte i po světě rozdávat radost nádhernými kladenskými hlasy…

Byli jsme třeba ve francouzské Bretani, dvakrát ve Slovinsku, v Německu a předloni jsme dokonce letěli do Lotyšska. To byl pro děti obrovský zážitek.

Jezdíte po světě, zazpívali jste si s hvězdami jako Lucií Bílou, Anetou Langerovou, Monikou Absolonovou, užíváte slávy. Co pro vás znamenala akce Česko zpívá koledy?

Moc příjemný podvečer. Až mě překvapilo, kolik dorazilo dětí, až na tři jsme byly úplně kompletní. Vzaly to tak, že jsou Češi. Ony koledy umí a já jsem ráda, vždyť ještě před pětadvaceti lety byly koledy vlastně zakázány.

To už dnes naštěstí neplatí. Trochu mi vadily Vánoce, Vánoce, přicházejí, to je trochu odrhovák, kde jsme museli dávat dohromady sloky. Raději máme lidové koledy.

Ilustrační foto.