„Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před deseti lety ve Vídni, kde se také uskutečnila první Noc kostelů. V roce 2009 se touto zahraniční zkušeností inspirovali pořadatelé v České republice a poprvé pozvali širokou veřejnost na noční program jen do několika otevřených kostelů. Zájem návštěvníků povzbudil zástupce z mnoha dalších, a tak se již v následujícím roce konala Noc kostelů v celé republice," řekl kladenský farář Jiří Neliba.

Nabízí se možnost podívat se do kostelů v době mimo konání bohoslužeb. Budou při tom otevřeny i zákristie, zvonice, bude umožněn přístup na kůr, k varhanám a podobně. V kostelech také bude připraven doprovodný program (vystoupení dětí, komentované prohlídky interiérů, čtení z Písma svatého, zazpívají chrámové sbory…

„Nepůjde jen o pouhé zpřístupnění bohoslužebných prostorů. Jedná se o událost, jejímž cílem je vtáhnout návštěvníka do děje, kdy lidé vstanou večer od svých televizí a půjdou se projít do města, aby něco zažili, aby se setkali s přáteli a seznámili se s místy, kolem nichž často procházejí, ale kde třeba v nich ještě nebyli, aby objevili něco nového," poznamenal farář.

Noc kostelů 2015 je pozváním všech lidí dobré vůle ke společnému setkání a k objevování krásy křesťanských výtvarných a architektonických pokladů, duchovních a uměleckých skvostů křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti.

„Je projevem kreativity a důvěry v život u lidí, kteří chrámy stavěli a zdobili, ale i u těch, kteří je dnes obývají a chtějí se podělit o svou víru, o svůj život a své osobní obdarování a dovednosti. Je nabídkou zakotvené křesťanské spirituality, modlitby a služby potřebným. Je také znamením živé spolupráce křesťanských církví (ekumenismus), která zaceluje rány vzniklé v minulých staletích," doplnil Jiří Neliba.

Kompletní program Noci kostelů na Kladensku najdete v pátečním tištěném vydání Kladenského deníku