Kladenské koupaliště u Sletiště v úterý, kdy byly naměřeny zatím nejvyšší letošní teploty, téměř praskalo ve švech. „Návštěvnost koupališť odpovídá počasí. Jsme rádi, že si návštěvníci vyberou k trávení svého volného času zrovna naše koupaliště,“ vysvětluje ředitel Sportovních areálu města Kladna Marcel Kučera. Podle jeho slov ovšem denní návštěvnost koupališť rok od roku postupně klesá.

„Nedosahuje plných kapacit, jak tomu bývalo ještě před pár lety. Je to i tím, že léta jsou teplotně průměrnější a nezasahují nás velké série tropických dní a také tím, že obyvatelé Kladna a okolí upřednostňují koupání ve vlastních bazénech, někteří možná vyhledávají spíše moderněji vybavená koupaliště,“ popisuje situaci Marcel Kučera. Dříve registrovala kladenská koupaliště na Sletišti i v Bažantnici vyšší návštěvnost. Když se teploty pohybovaly od dvaceti do sedmadvaceti stupňů, koupaliště navštěvovalo více lidí. Poslední dva roky je při těchto teplotách návštěvnost mnohem nižší a návštěvníci začínají koupaliště vyhledávat, až když se teploty pohybují kolem třiceti stupňů,“ řekl Kladenskému deníku Marcel Kučera.

Vodní radovánky v Tuchlovicích
OBRAZEM: První srpen je zatím nejteplejší den prázdnin

Právě tento týden by se až do neděle podle aktuálních předpovědí měly kolem třicítky teploty pohybovat. „Věříme, že v těchto dnech budou koupaliště maximálně využitá. Letošní červnová návštěvnost však byla rekordní, byla navíc větší než návštěvnost v červenci,“ dodává Marcel Kučera. 


Celkový úbytek návštěvníků popisuje také jediná slánská plovárna. „Kapacita je letos využita tak ze třiceti procent z celkového tisíce. Někdy se stane, že přijde třeba jen padesát lidí. Zdá se, že když jsou tahle vedra, tak by mělo chodit lidí víc, ovšem buď jsou lidi na dovolených, nebo mají vlastní bazény. Například před čtyřmi lety jsme měli plno z nějakých osmdesáti procent. Oproti loňsku se snížila návštěvnost asi o polovinu. Nedokáži si to vysvětlit, přitom čistota vody je dostatečná, vstupné se taky nezdražovalo,“ sdělil ředitel Technických služeb Slaný, provozovatele slánského koupaliště, Jiří Kučera, který očekával v parném počasí podstatně větší návštěvnost. „Připraveni na nápor lidí samozřejmě jsme, protože lidé, kteří zajišťují provoz koupaliště, jsou v práci tak jako tak. Uvidíme, třeba se s přicházejícími tropy návštěvnost zvedne,“ říká s výhledem na další dny Jiří Kučera.

Vladimír Stehlík, bývalý šéf Poldi
Exšéf Poldi Stehlík je podle soudu vinen částečně. Po dvaceti letech vinu odmítá


Na návštěvu si nestěžuje slánský aquapark. Ten lidé vyhledávají už od začátku léta, kdy ještě nejsou venkovní bazény tolik vyhřáté. Aquapark nabízí teplý vnitřní bazén, návštěvníci navíc mají možnost i zde se opalovat. „Návštěvnost je i přes léto docela dobré. Jakmile se oteplí a otevře se zahrada, travnatá plocha, kde se lidé mohou opalovat, tak chodí lidí relativně dost. Průměrná návštěvnost je asi čtyři sta lidí na den, což je podobné jako loni a předloni,“ řekla vedoucí Aquaparku Slaný Alena Hotařová.

Po dobu trvání ankety lze hlasovat 1x za hodinu.