Podle Svazu měst a obcí je však nízká částka demotivující a může přispět k chybám. Jako po posledních volbách do poslanecké sněmovny. Na základě zjištěných chyb se tehdy změnil i poslanecký mandát, když ve sněmovně místo Petra Bendla (ODS) nakonec zasedl jeho spolustraník Martin Kupka.

I proto někteří starostové požadovali, aby ještě před prezidentskými volbami byly odměny členů volebních komisí zvýšeny. „Neodpovídají skutečnosti a odpovědnosti, kterou musí přijmout, ani počtu hodin strávených ve volebních místnostech,“ poznamenal předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Hlasy z radnic byly vyslyšeny. Od letošního roku platí vyhláška, která odměnu zvyšuje o pětistovku. Ovšem jen předsedovi a zapisovateli. Někde už to přineslo problémy. Lidé si peníze zkrátka závidějí.

Radní Robert Bezděk předává ceny vítězům soutěže Kvíz plus.
Mladí Středočeši se utkali ve znalostech o bezpečném chování na internetu

„Co jsem se doslechla, v malých obcích, kde si losovali předsedy sami, se dokonce lidé i nepohodli. Tvrdili, že bylo losování špatné,“ sdělila například Petra Budilová, vedoucí správního odboru Městského úřadu ve Slaném, která je zároveň koordinátorkou pro volby. Přesto nevidí důvod, aby se volba předsedů a místopředsedů opakovala.

Vše už bylo rozhodnuto na prvním zasedání okrskových komisí před prvním kolem voleb. „Není tolik času, abychom se kvůli tomu znovu scházeli. Pro město Slaný se losují lidé do vedení komise v Městském centru Grand tak, že jsou do obálek nastříhána jednotlivá jména členů komisí. Pouze zapisovatele jmenuje starosta,“ doplnila Budilová.

Stejně jako to platilo v prvním kole prezidentských voleb, lednový termín není pro zájemce o členství ve volebních komisích ideální.

„Vzhledem k tomu, že studenti mají nyní zkouškové období, řada rodin je na horách a senioři se bojí nepříznivého počasí, měli jsme co dělat, abychom naplnili povinné limity. Starší lidé mají obavy z toho, že v lednu může být venku náledí a prostě se raději nedali zapsat, než by riskovali úraz po nějakém pádu,“ potvrdila koordinátorka pro volby ve Slaném.

Koordinátoři mají obtíže s naplněním komisí i v největším středočeském městě Kladně. Členové komisí poukazují dlouhodobě na neadekvátní ohodnocení času stráveného u voleb. Z toho, že více peněz dostane jen někdo, nejsou nadšeni. Potvrdila to mluvčí magistrátu Lenka Růžková. Také v Kladně přesto předpokládají, že na podzim při komunálních volbách zájem opět vzroste.

Nehoda v Závisti na Blanensku. Pro vážně zraněného muže přiletěl vrtulník.
Smrtící silnice: Víc lidí zabijí řidiči osobáků než kamioňáci