„Chceme zvelebit zajímavé historické místo, ovšem neméně důležitý je pro nás komunitní rozměr projektu. Jelikož práce budeme dělat společně a částečně svépomocí," uvedl předseda Spolku Podprůhon Vladimír Líba.

Na záchranu studánky dostal spolek grant od nadace Via z fondu Místních iniciativ. Jedná se o sedmdesát tisíc korun z celkového rozpočtu 128 tisíc. „Přispíváme pěti tisíci korunami a zbytek je vyčíslený naší prací," vysvětlil předseda.  Dobrovolníci se na první brigádě sejdou už v neděli. Vyzbrojeni hráběmi, kolečky, krumpáči či rýči budou okolí studánky, která se nachází v Bukovské ulici, upravovat. Práce budou takto pokračovat celé jaro.

„Stavební firma zde poté postaví malou opěrnou zídku. Plot, který je nad studánkou, chceme kromě drátěnky udělat z přírodních materiálů. Také musíme vybrat uvolněné kameny, znovu je vsadit a zdivo vyspárovat," popsal další práce Vladimír Líba.

Nové okolí bude podle projektu architekta Ondřeje Rysa, taktéž člena Spolku Podprůhon, co nejvíce decentní. „Je to obyčejná ulice, žádné náměstíčko. Chtěli jsme, aby podoba byla co nejpůvodnější ne nějaké veledílo," okomentoval předseda.

U studánky v Bukovské ulici, za kterou se navíc nachází dětské hřiště zvané Bukovka, bude vysazen také strom. Volba dřeviny nemohla padnout na nic jiného než buk. Buk spolek koupí z peněz pocházejících z prodeje sborníku ke třicátým Kladenským dvorkům. „Bude to spolkový buk," usmál se předseda.

Poslední studánka
Studánka v Bukovské ulici je jediná historicky zachovaná. „V Podprůhonu bylo takovýchto zdrojů vody několik, ale pouze tento nebyl zasypán. Na konci 80. let ho zahrádkáři stále využívali. S výstavbou horní silnice byl pramen přerušen, nejspíše skončil v kanalizaci a voda se ztratila," doplnil Líba.

Bude voda?
S tím také souvisí další snaha členů spolku, a sice pokusit se do obnovené studánky přivést vodu. Podle hydrogeologa šance, že by se do studánky vrátila voda přirozenou cestou, není. „Ovšem objevil se jeden nápad, který si zatím nechám pro sebe a je možné, že voda ve studánce přece jen bude. Snad se nám to podaří," naznačil předseda Spolku Podprůhon.

Záchrana přišla včas
Nová studánka měla být původně veřejnosti představena při letošních Kladenských dvorcích. Ovšem tato část Podprůhonu bude v červnu kvůli revitalizaci uzavřena.

„Uděláme otevření komorní, jen pro členy spolku. Ale místo bychom rádi zapojili do Dvorků příští rok. Samozřejmě s ním počítáme i pro jiné aktivity," poznamenal Vladimír Líba. Záchrana studánky přišla vzhledem k velké rekonstrukci Podprůhonu takřka za pět minut dvanáct, jelikož při pracích například na kanalizaci by mohla být zcela zničena.

„Nyní se s ní počítá a byla zanesena do celého projektu revitalizace. Také nám vyšel vstříc odbor investic magistrátu, jelikož studánka se nachází na městském pozemku," uvedl iniciátor záchrany.

Místo setkávání
Opravená studánka by se měla stát především místem setkávání, tak jako tomu bylo dříve.  I proto se Podprůhonští rozhodli co největší část prací vykonat svépomocí.

„Přijde nám moc hezké, že to bylo přirozené místo, kde se sousedé potkávali, což je jedno z hlavních poslání našeho spolku. Čili tato symbolika je zjevná a chceme  na ni naší činností navázat. Rádi bychom, aby tento význam místa s námi sdíleli i budoucí návštěvníci studánky," řekl Líba.

Další plány
Zkulturněním studánky ovšem práce spolku nekončí. Už nyní mají jasno o dalších plánech. Své aktivity budou směřovat do dvou konců Podprůhonu. První je budoucí využití stráně pod ulicí Pod Zámkem. V současnosti je to nevyužívané území nikoho.

„Rádi bychom přispěli k diskuzi o uplatnění toho prostoru, aby nebylo slepě zastaveno," okomentoval předseda. Dalším zájmem je kultivace zelené plochy pod Štechovou ulicí, zvané Ořechovka.
„Zhruba před dvěma lety zde byla velká veřejná brigáda, kdy se uklízeli odpadky a káceli náletové dřeviny. To je další místo, které bychom si rádi vzali pod patronát," uzavřel Vladimír Líba.