Hotovo mělo být letos v únoru. V provozu je ale jen několikasetmetrový úsek od náměstí k místní škole. Stále se oddalující termín dokončení rekonstrukce komplikuje život nejen obyvatelům a podnikatelům z uvedené ulice, kteří se nemohou vozy dostat ke svým domům, ale i lidem žijícím v okolí.

Své o tom ví například Jaroslav Liška ze sousední Dělnické ulice. „Řidiči cestu využívali jako objízdnou trasu. Tím se kolem našeho domu výrazně zvýšila frekvence projíždějících automobilů. Šoféři tudy navíc projížděli velmi rychle. Jeden z nich nám vozem odřel i hradbu domu," popsal situaci Kladenskému deníku.

Stavbu financovanou z Regionálního operačního programu Střední Čechy provázejí od jejího zahájení značné komplikace a s tím spojené požadavky zhotovitele na projednání dodatečných prací. Kraj letos dokonce na několik měsíců stavbu pozastavil. Dělníci se do Velvarské ulice vrátili až před několika týdny.

Mezitím kladenský magistrát přistoupil k ráznému kroku. Vzhledem k velké zátěži okolních ulic využívaných jako objížďky bylo poničeno přes 5600 metrů čtverečných městských silnic. Škody stále rostly a tak radnice počátkem listopadu rozhodla o uzavření silnice směrem do Brandýsku, která na Velvarskou ulici navazuje. U hřbitova 
v Hnidousech ji nechala přehradit panely.

Vedoucí odboru dopravy a služeb kladenského magistrátu Tomáš Fujan sdělil, že o uzavírce rozhodl na základě stížností občanů a podnětu radnice silniční správní úřad. „Silnice v okolí Velvarské ulice jsou totiž úzké a nejsou dimenzovány na jinou dopravu než místních obyvatel. Oficiální objízdné trasy tu přitom nikdy nevedly. Ty byly od počátku směrovány přes Pchery," konstatoval Fujan.

Panely přes silnici byly dány až za hřbitovem z toho důvodu, aby byla umožněna návštěva tohoto pietního místa. K záchranné stanici pro zraněné živočichy Aves, Čabárně a centru ekologické výchovy je tak možné se nyní dostat jen ve směru od Brandýsku.„Podle mého odhadu kraj rekonstrukci dokončí v září příštího roku," prohlásil vedoucí s tím, že teprve poté město odstraní panelové zátarasy a zprůjezdní silnici do Brandýsku.

Nespokojenost s rekonstrukcí Velvarské ulice ale vyjadřují i někteří lidé žijící v již dokončeném úseku. Trnem v oku je jim nový přechod pro chodce s ostrůvkem. „Koupili jsme si tu před časem nemovitost za účelem podnikání. Rozšíření komunikace a vybudování ostrůvku nám vzalo jakoukoliv naději, že před domem bude parkovací místo. Tím byla naše nemovitost znehodnocena," je přesvědčena například Jitka Švihálková. Poukazuje přitom na fakt, že zmíněný přechod téměř nikdo nevyužívá. Navíc je ve směru od centra Švermova skryt za horizontem a tím je prý nebezpečný.

„Parkovací místa tu nejsou z toho důvodu, že projekt vypracovaný pro kraj s nimi nepočítal. Žádná parkovací místa tu totiž ani dříve nebyla a lidé stáli se svými vozy na uježděné hlíně. Když jsme řešili, jestli by zde mohla být, neodsouhlasila je z důvodů bezpečnosti dopravní policie. V další části ulice nemohou vzniknout z technických důvodů," vyjádřil se ke vzniklé situaci Tomáš Fujan.
„Proti umístění přechodu dopravní policie námitky neměla," doplnil vedoucí odboru dopravy a služeb.