Dosud se tlak například lidem zraněným při vážných dopravních nehodách měřil tak, že museli doktoři provrtat díru do lebky a umístit tam sondy k měření.

„My to umíme, aniž by se vrtala lebka, což je dost zásadní věc, například z hlediska infekce," uvedl Frolík.

Linet podle něj byl první firmou na světě, která do oboru přivedla bezkontaktní diagnostiku zdravotního stavu a vitálních funkcí pacienta. Firma už nabízí například lůžka, která mají v podložce pod matrací umístěné senzory, které sledují dech a tep pacienta a další funkce spojené s pohybovou aktivitou, které například pomáhají zabránit proleženinám.

Nový typ lůžka již podle Frolíka prošel klinickými zkouškami a byl v prosinci poprvé představen na veletrhu Medica v Düsseldorfu.

Inovace lůžek je podle Frolíka jeden ze způsobů, jak posunout byznys dopředu. Společnost také chystá lůžka, která budou sledovat relativní i absolutní změnu ve výkonu srdce.

„Vidíte online, jaký má srdce výkon, jak klesá nebo roste, a podle toho můžete podávat vhodnou medikaci. Umíme změřit rychlost odezvy nervové soustavy," popsal další novinky Frolík. Společnost chce také rozvíjet komunikační funkce lůžek, která například umí upozornit nemocniční sestry na to, že pacient postel opustil.

Linet je dva roky součástí mezinárodního holdingu Linet Group SE se sídlem v Nizozemsku. Linet letos zvýšil tržby o 15 procent z loňských 136 milionů na zhruba 150 milionů eur (z více než 3,7 miliardy korun na více než 4,1 miliardy korun).

V příštím roce firma očekává další růst tržeb o 20 procent. Linet letos vyrobí kolem 70.000 zdravotních lůžek a v příštím roce očekává zvýšení produkce na 77.000 lůžek. Podle Frolíka nyní v celém holdingu pracuje přes 900 zaměstnanců, z toho 550 v Česku.