Dramatické okamžiky podobné těm z katastrofických filmů zažili v noci z neděle na pondělí, kromě dalších cestujících, také manželé ze Slaného, kteří se vraceli z holandského Amsterdamu, kde oslavili 18. výročí svatby.

Drama ve vzduchu

Jelikož jsou rodiči tří dětí, dopřáli si po letech „luxus", že odletěli na pár dní strávit sami nádherný čas v úžasném městě. Cesta letadlem zpět do Prahy se ale stala peklem, na které do konce života nezapomenou. Nejprve se ozvala ohlušující rána, a pak jeden z motorů začal hořet a stroj v momentě prudce klesal.

Přestože nakonec díky profesionalitě posádky a zvládnutému nouzovému přistání vše dobře dopadlo a také Slaňáci už jsou v pořádku doma, manželé Milada a Tomáš se podle svých slov nejspíše podruhé narodili.

„Nezažila jsem to nikdy – připustit si, že jste možná tak strašně blízko smrti," říká Milada, lektorka komunikačních dovedností a maminka tří dětí. „Kapitán a letušky nás začali připravovat na nouzové přistání a evakuaci – a mně už šly hlavou jen myšlenky na děti a strašný strach, že nyní je vše úplně mimo jakoukoli možnost ovlivnit všechno, co bude následovat."

Mluvčí aerolinií

Podle oficiálních zpráv poruchu letadla Českých aerolinií na nedělní večerní lince z Amsterdamu do Prahy způsobila pravděpodobně mechanická závada na jedné z lopatek motoru. 

Stroj se po 20 minutách letu vrátil na amsterdamské letiště, kde nakonec bezpečně přistál kolem 22 hodiny. Náhradní spoj vypravený Českými aeroliniemi s cestujícími odletěl v pondělí ve 2.45 hodin," řekl mluvčí aerolinií Daniel Šabík.

„Letadlo přistálo standardně za asistence provozních složek místního letiště. Na podobné situace jsou posádky ČSA školeny a cvičeny během pravidelných odborných výcviků," uvedl Šabík. Letoun nyní ještě prohlížejí technici a hledají přesnou příčinu poruchy.

Přestože měla posádka vše pod kontrolou, cestujícím v letadle dobře nebylo.

„Díky skvělému pilotovi i disciplíně lidí mělo vše dobrý konec, i když nás čekalo ještě martyrium v letištní hale, kdy nakonec bylo kvůli mlze zrušeno 140 letů a pro nás přesto vypravili Boeing z Prahy s tím, že když poletíme mlhou v noci, bude to méně riskantní, než ve dne,

kdy bychom se pak z Amsterdamu už nedostali. 

Znovu do letadla

Umíte si nicméně představit tu chuť opět letět!?!" líčí svoje pocity paní Milada.

Mezi pasažéry v letadle byl však i písecký soubor folklórní hudby a tanců, který vybalil nástroje a všichni začali v letištní hale po zdárném nouzovém přistání hrát, zpívat a tančit.

„Celou noc s námi dramatický vývoj prožívala i naše nejstarší dcera, které jsme telefonovali, co se děje, a náš blízký kamarád, jenž pro nás v pět ráno po příletu náhradním letadlem do Ruzyně přijel a dovezl nás domů," dodává žena.

Pilot hrdina

„Chci jen říci, že vše beru tak, že jsme při šťastném konci nočního letu dostali novou šanci a je mi hrozně z toho, že dětem mohla namísto nás přijít jen hrozivá zpráva – zrovna v den, kdy náš syn slaví své sedmé narozeniny," uzavírá chvíle strachu paní Milada a dodává nakonec: „Potlesk, který pilot i celá posádka po dosednutí letadla sklidili, je více než zasloužený. Nesmírně jim děkujeme, kapitán je pro všechny prostě hrdina."