Za krásného počasí se sjely více než tři tisíce účastníků na letištní plochu ve Velké Dobré, aby

sehnali nejen potřebné náhradní díly na svoje plechové miláčky, ale navzájem si vyměnili cenné rady a zkušenosti a v neposlední řadě se milovníci motorismu potkali se svými přáteli.

Společné nadšení pro věc, které všechny sběratele pojí, bylo i tentokrát na letišti cítit na každém kroku. Jeden shání to a prodává ono a druhý zase něco jiného. Travnatá plocha se proto opět hemžila mladými i dříve narozenými účastníky, kteří si přijeli pro konkrétní věc a nebo jen tak nabrat inspiraci.

Burza, která patří k největším v republice, by se ale nikdy nekonala bez podpory dobrovolníků, kteří ji ochotně a rádi pořádají ve volném čase. Hlavním a vytrvalým iniciátorem je dlouhé roky Václav Slovák z Kladna.

„Mám radost, že jsou lidé spokojení a nacházejí si k nám cestu sběratelé z Čech i ze zahraničí. Nechybějí Němci, Rakušané, stejně tak lidé z Holandska, kteří cestu na Kladensko často spojí s jinou společenskou akcí.

Mnozí přijíždějí už v pátek večer, aby si popovídali a užili se s přáteli a jiní naopak pospíchají, aby byli co nejdříve doma nebo na chalupě. Já s oblibou říkám, že Češi jsou cholerici a stále se za něčím honí, místo aby si to užili, když je tak pěkně jako uplynulou sobotu,“ říká s úsměvem pořadatel.

Připomněl také, že úplně první ročník se konal v Kladně-Rozdělově v bývalé cihelně. Později se srazy přesunuly na Růžové pole v Kročehlavech a teď jsou burzy už řadu roků pořádány právě ve Velké Dobré.

Přestože burza začínala výhradně jako motoristická, lidé z ní postupně vytvořili i bazárek starožitností. I z tohoto ranku je na letišti možné koupit cokoli.

„V žádném případě ale nesouhlasím s tím, když někdo prodává předměty, kde je patrné, že pocházejí například ze hřbitovů. To považuji za neetické. Jinak ať si každý prodává, co je mu libo,“ uzavřel Václav Slovák.